Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας στους οκτώ ενήλικες πάσχει από χρόνια αϋπνία – Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες

Κοινοποίηση:
aupnia_ygeiamas

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας στους οκτώ ενήλικες πάσχει από χρόνια αϋπνία.

Στην πλειονότητά τους όμως δεν είναι ηλικιωμένοι ή πάσχοντες από άλλα προβλήματα υγείας, αλλά κυρίως νεαροί ενήλικες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας δημοσκόπησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) που διεξήχθη σε 2.006 άνδρες και γυναίκες. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 12% κατά μέσον όρο (247 συμμετέχοντες) πάσχουν από χρόνια αϋπνία.

Οι άνδρες πάσχοντες είναι λίγο περισσότεροι απ’ ό,τι οι γυναίκες. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 13% και 11%. Ωστόσο οι νεαροί ενήλικες που ταλαιπωρούνται είναι πολύ περισσότεροι από τους μεσήλικες και ηλικιωμένους. Ειδικότερα, σημαντικές δυσκολίες στον ύπνο αντιμετωπίζουν σε χρονία βάση:

Το 14% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-24 ετών
Το 16% στις ηλικίες 25-34 ετών
Το 15% στις ηλικίες 35-44 ετών
Το 12% στις ηλικίες 45-54 ετών
Το 12% στις ηλικίες 55-64 ετών
Το 5% στις ηλικίες 65 ετών και πάνω
Οι επιπτώσεις

Η χρόνια αϋπνία δεν είναι μία απλή κατάσταση. Έχει σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στον ύπνο, αλλά και στην λειτουργικότητα του πάσχοντος την ημέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της AASM Dr. και καθηγητής Πνευμονολογίας & Ιατρικής Ύπνου στην Mayo Clinic.
Η αϋπνία μπορεί να είναι εξαντλητική, πρόσθεσε. Στα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν συμπεριλαμβάνονται:

Κόπωση ή υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας
Έλλειψη ικανοποίησης από τον ύπνο
Δυσκολίες στη συγκέντρωση
Αισθήματα κατάθλιψης, άγχους ή ευερεθιστότητας
Χαμηλή παρακίνηση ή χαμηλή ενέργεια
Επιπλέον, η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για:

Κατάθλιψη
Αγχώδεις διαταραχές
Κατάχρηση ουσιών
Τροχαία ατυχήματα
Νόσο Αλτσχάιμερ
Τύπου 2 διαβήτη
Οι θεραπευτικές επιλογές

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές γι’ αυτήν, κατά τον Dr. Olson. Οι επιλογές αυτές μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, εξηγεί. Συνδυάζει συμπεριφορικές στρατηγικές, όπως η κατάρτιση αυστηρού προγράμματος ύπνου, με αλλαγές στον τρόπο σκέψεις. Ο ασθενής μαθαίνει, λ.χ., να μην σκέφτεται ότι θα μείνει πάλι άϋπνος, αλλά ότι θα καταφέρει να κοιμηθεί.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 συνεδρίες για να βελτιωθεί ο ύπνος, αλλά μερικοί ασθενείς βελτιώνονται ταχύτερα.

Η θεραπεία αυτή είναι εξατομικευμένη. Κύριος στόχος της είναι να αναγνωρίσει ο πάσχων από χρόνια αϋπνία τις υποκείμενες αιτίες του προβλήματος και να τις αντιμετωπίσει, διευκρίνισε ο Dr. Michael Nadorff, πρόεδρος της Εταιρείας Συμπεριφορικής Ιατρικής ύπνου (SBSM) και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.

Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε όλο το βράδυ, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστούν οι δύο ειδικοί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: