Νέα έρευνα για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων: Μια σειρά αστεροειδών;

Κοινοποίηση:
earth-from-the-moon

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο αστεροειδής που προκάλεσε την εξάλειψη των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια μπορεί να μην ήταν τελικά και ο μόνος που έπληξε τη Γη κατά την ίδια περίοδο.

 

Ειδικές σαρώσεις έχουν αποκαλύψει ότι ένας δεύτερος μεγάλος αστεροειδής χτύπησε τον πλανήτη σχεδόν ταυτόχρονα, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Αυτό το γεγονός οδήγησε στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου κρατήρα κοντά στις ακτές της Γουινέας στη Δυτική Αφρική.

Πριν από 65 έως 67 εκατομμύρια χρόνια, μια βίαιη σύγκρουση συνέβη στη Γη, δημιουργώντας έναν κρατήρα με διάμετρο μεγαλύτερη από πέντε μίλια. Οι σαρώσεις αποκαλύπτουν ότι ο αστεροειδής που προκάλεσε αυτή τη σύγκρουση είχε πλάτος περίπου ένα τέταρτο του μιλίου και χτύπησε τη Γη με ταχύτητα σχεδόν 45.000 μίλια ανά ώρα.

Αν και ο συγκεκριμένος αστεροειδής ήταν μικρότερος από εκείνον που ευθύνεται για τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, η επίδρασή του ήταν αρκετά σημαντική ώστε να αφήσει τα ίχνη του στον πλανήτη μας.

«Οι νέες εικόνες δίνουν μια εικόνα του καταστροφικού γεγονότος», δήλωσε ο δρ Ουϊσντέαν Νίκολσον, θαλάσσιος γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Χέριοτ-Γουάτ του Εδιμβούργου, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τον κρατήρα Ναδίρ το 2022. Εκείνη την εποχή, οι λεπτομέρειες της σύγκρουσης ήταν ασαφείς.

Για να κατανοήσουν περισσότερα για την πρόσκρουση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη σεισμική απεικόνιση για να χαρτογραφήσουν το χείλος του κρατήρα και τις γεωλογικές ουλές που βρίσκονται 300 μέτρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.

«Υπάρχουν περίπου 20 επιβεβαιωμένοι θαλάσσιοι κρατήρες παγκοσμίως, και κανένας από αυτούς δεν έχει καταγραφεί με λεπτομέρεια που να πλησιάζει αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Νίκολσον. «Είναι εξαίσιο».

 

Η σύγκρουση εξαπέλυσε τσουνάμι ύψους άνω των 800 μέτρων

Η σύγκρουση φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες δονήσεις που ρευστοποίησαν τα ιζήματα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού προκαλώντας τη δημιουργία ρηγμάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η σύγκρουση προκάλεσε κατολισθήσεις με ίχνη ζημιών ορατά για χιλιάδες τετραγωνικά μίλια πέρα από το χείλος του κρατήρα και εξαπέλυσε ένα τεράστιο τσουνάμι, ύψους άνω των 800 μέτρων, που διέσχισε τον Ατλαντικό. Οι λεπτομέρειες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications Earth & Environment.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε ο αστεροειδής έπληξε τη Γη, αλλά η ανακάλυψη του κρατήρα και η κατά προσέγγιση ηλικία του έχουν προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να ανήκε σε ένα σύμπλεγμα συγκρούσεων στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.

 

Νέα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στον κρατήρα Ναδίρ

Ο αστεροειδής που συνδέεται με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον βράχο που δημιούργησε τον κρατήρα Ναδίρ. Άφησε έναν κρατήρα πλάτους 100 μιλίων στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό.

«Το κοντινότερο που έχουν δει οι άνθρωποι σε κάτι παρόμοιο είναι το γεγονός της Τουνγκούσκα το 1908, όταν ένας αστεροειδής 50 μέτρων εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη στον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία», δήλωσε ο Νίκολσον.

«Τα νέα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε ολόκληρο τον κρατήρα Ναδίρ είναι μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ελεγχθούν οι υποθέσεις για τους κρατήρες πρόσκρουσης, να αναπτυχθούν νέα μοντέλα σχηματισμού κρατήρων στο θαλάσσιο περιβάλλον και να κατανοηθούν οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος».

 

Guardian

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response