Η βιταμίνη D, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνουμε μέσω των τροφών είτε μέσω συμπληρωμάτων. Ωστόσο, κυρίως παράγεται από το σώμα μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με μείωση κατά 15% των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη.
Μελέτες παρατήρησης έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και του υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Tufts πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τριών κλινικών δοκιμών που συνέκριναν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στον κίνδυνο διαβήτη.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο παρακολούθησης τριών ετών, ο διαβήτης εμφανίστηκε στο 22,7% των ενηλίκων που έλαβαν βιταμίνη D και στο 25% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο, που είναι μια σχετική μείωση του κινδύνου κατά 15%.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η εφαρμογή των ευρημάτων τους σε περισσότερους από 374 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο που έχουν προδιαβήτη υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη διαβήτη σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα.
Οι συγγραφείς από το University College του Δουβλίνου και την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας, τονίζουν ότι προηγούμενα δεδομένα έχουν δείξει σημαντικές επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D.
Υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες που προωθούν τη θεραπεία με βιταμίνη D έχουν την υποχρέωση να προειδοποιούν τους γιατρούς τόσο για την απαιτούμενη πρόσληψη βιταμίνης D όσο και για τα ασφαλή όρια.
Η θεραπεία με πολύ υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σε ορισμένους ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη.