Νέα έρευνα: O καφές μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρή ηπατική νόσο για διαβητικούς τύπου 2

Κοινοποίηση:
42454-coffee18-660

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients από το πορτογαλικό πανεπιστήμιο της Coimbra, η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες και άλλες φυσικές ενώσεις στον καφέ θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην μείωση της σοβαρότητας της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) σε υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η NAFLD περιλαμβάνει μια σειρά ηπατικών καταστάσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ίνωση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση (ουλές ήπατος) και ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Σε αντίθεση με άλλες ηπατικές διαταραχές, η NAFLD προκαλείται πιο συχνά από τον καθιστικό τρόπο ζωής και την υψηλή σε θερμίδες διατροφή, παρά από την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη με υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχαν πιο υγιές ήπαρ. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ηπατική ίνωση. Επίσης όσο υψηλότερα ήταν επίπεδα των συστατικών του καφέ (πέραν της καφεΐνης) τόσο πιο μειωμένοι ήταν οι δείκτες λιπώδους ήπατος.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι για τους υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή NAFLD.
Οι ερευνητές εξέτασαν 156 οριακά παχύσαρκους μεσήλικες συμμετέχοντες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, από τους οποίους 98 άτομα είχαν διαβήτη τύπου 2 και παρείχαν δείγματα ούρων 24 ωρών. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την μέτρηση της καφεΐνης και των μεταβολιτών του καφέ (τα φυσικά υποπροϊόντα από τη διάσπαση του καφέ στο σώμα).

Η κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με μειωμένη ηπατική ίνωση σε NAFLD και άλλες χρόνιες ηπατικές παθήσεις. Έχει προταθεί ότι άλλα συστατικά του καφέ, όπως οι πολυφαινόλες, μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο ήπαρ. Αυτά, με την σειρά τους, μειώνουν τον κίνδυνο ίνωσης και βελτιώνουν την ομοιόσταση της γλυκόζης τόσο σε υγιή όσο και σε υπέρβαρα άτομα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τη σοβαρότητα του διαβήτη τύπου 2.

Ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Νευροεπιστήμης και Κυτταρικής Βιολογίας του πανεπιστήμιο της Coimbra, σχολίασε:

“Λόγω των αλλαγών στη σύγχρονη διατροφή και στον τρόπο ζωής, υπάρχει αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας και στην συχνότητα τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και της NAFLD. Αυτές οι νόσοι μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Η έρευνά μας είναι η πρώτη που παρατηρεί ότι υψηλότερες ποσότητες μεταβολιτών καφέ και καφεΐνης στα ούρα σχετίζονται με μειωμένη σοβαρότητα της NAFLD σε υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: