Στο επίκεντρο του εμβληματικού μνημείου του Στόουνχεντζ, βρίσκεται μια επιβλητική πλάκα από ψαμμίτη, γνωστή ως Πέτρα του Βωμού. Η προέλευση και ο σκοπός της παραμένουν ένα αίνιγμα που απασχολεί τους επιστήμονες και τους ιστορικούς εδώ και αιώνες. Πρόσφατες γεωλογικές ανακαλύψεις έχουν ρίξει φως σε αυτό το μυστήριο, αποκαλύπτοντας ότι η πέτρα αυτή έχει διανύσει μια εντυπωσιακή απόσταση για να καταλήξει σε ένα από τα πιο διάσημα αρχαία θαύματα της ανθρωπότητας.
Στις 14 Αυγούστου, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το γεωχημικό αποτύπωμα της Πέτρας του Βωμού ταυτίζεται πλήρως με το βραχώδες υπόβαθρο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Σκωτία. Αυτό υποδεικνύει ότι ο ορθογώνιος κολοσσός, που εκτιμάται ότι ζυγίζει περίπου έξι τόνους, μεταφέρθηκε από τους δημιουργούς του Στόουνχεντζ σε μια εντυπωσιακή διαδρομή περίπου 700-750 χιλιομέτρων μέχρι την πεδιάδα Σάλσμπερι στην Αγγλία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καμία άλλη πέτρα από κανένα άλλο μνημείο της εποχής εκείνης δεν είχε ποτέ μεταφερθεί τόσο μακριά. Αυτή η ανακάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στους ερευνητές, οι οποίοι συνεχίζουν να εξετάζουν τις συνέπειες αυτής της μεταφοράς και τον πιθανό σκοπό πίσω από αυτήν.
Η πέτρα του βωμού, που καλύπτεται εν μέρει από δύο άλλες πεσμένες πέτρες, είναι η μόνη από τις μεγάλες πέτρες του μνημείου που δεν αποτελεί μέρος του κυκλικού σχεδιασμού του. Αν και η ακριβής τοποθεσία από την οποία προήλθε παραμένει άγνωστη, η μεταφορά ενός τόσο μεγάλου φορτίου από τη Σκωτία στη νοτιοδυτική Αγγλία υπογραμμίζει τη σημασία της Πέτρας του Βωμού για τους κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.
Η μεταφορά της σε τέτοια απόσταση – ίσως τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα – υποδηλώνει έναν βαθμό κοινωνικής οργάνωσης μεταξύ των νεολιθικών κοινοτήτων της Βρετανίας απροσδόκητο για την εποχή, και πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 4.600-2.500 χρόνια, ταυτόχρονα περίπου με την κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων της αρχαίας Αιγύπτου.
Το Στόουνχεντζ, που χτίστηκε σε πολλαπλά στάδια σε διάστημα περίπου 500 ετών, ξεκινώντας περίπου το 3000 π.Χ., παραμένει ένας τόπος γοητείας, προσελκύοντας ένα πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν το μνημείο, ο ακριβής σκοπός του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο.
Με πληροφορίες της ΕΡΤ
Ολες οι απαντησεις στα μυστηρια λυνονται αν παραδεχτουμε επιτελους οτι υπηρχαν πιο παλια αλλοι πολυ πιο εξεληγμενοι πολιτισμοι η καποιοι που ερχονταν απο αλλου και βοηθουσαν τους τοτε ανθρωπους. Γιατι το περιπλεκουμε ? Υπαρχουν πλεον τοσα ευρυματα .