Παρά την αναταραχή στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα και την εντυπωσιακή διάσωση της Credit Suisse από την UBS, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, στο 1,5%.
Η τελευταία αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έρχεται καθώς ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για μεταξύ 0% και 2%.
Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Τα επιτόκια της χώρας απομακρύνθηκαν για πρώτη φορά από αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο, με την ελβετική κεντρική τράπεζα να έχει εκπλήξει τις αγορές τον Ιούνιο όταν αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.
Παράλληλα, η ελβετική εποπτική αρχή FINMA υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση για την απομείωση των ομολόγων Βαθμίδας 1 (AT1) ή υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Credit Suisse AG στο πλαίσιο της διάσωσης της τράπεζας από την UBS.
“Οι τίτλοι AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse προβλέπουν συμβατικά ότι διαγράφονται στην περίπτωση συμβάντων ενεργοποίησης (γεγονός βιωσιμότητας) και ιδιαίτερα όταν χορηγείται έκτακτη κυβερνητική στήριξη”, αναφέρει η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με τις ελβετικές αρχές να δίνουν πρόσβαση σε έκτακτα δάνεια με κυβερνητική εγγύηση στις 19 Μαρτίου, ο επόπτης έδωσε οδηγίες στην τράπεζα να απομειώσει τα ομόλογα αυτά αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων στο μηδέν.
“Την Κυριακή, βρέθηκε μια λύση για να προστατευτούν οι πελάτες, το χρηματοοικονομικό κέντρο και οι αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι τραπεζικές δραστηριότητες της CS να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς κάποια διακοπή. Αυτό συμβαίνει σήμερα”, σημειώνει ο επικεφαλής της FINMA, Urban Angehrn.
Η FINMA σημειώνει παράλληλα ότι τα χρεόγραφα AT1 στην Ελβετία είναι σχεδιασμένα να διαγράφονται ή να μετατρέπονται σε κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1, πριν το εταιρικό κεφάλαιο της εν λόγω τράπεζας χρησιμοποιηθεί ή διαγραφεί.
Τα εν λόγω χρεόγραφα τα οποία εκδίδουν μεγάλες τράπεζες βρίσκονται κυρίως στα χαρτοφυλάκια μεγάλων θεσμικών επενδυτών λόγω του κινδύνου αλλά και της μεγάλης ονομαστικής τους αξίας, αναφέρει η εποπτική αρχή.