Νέα ευρήματα για τον “κόκκινο πλανήτη”

Κοινοποίηση:
aris-curiosity3

Πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ποταμοί και οι λίμνες του Άρη εξατμίστηκαν, μετατρέποντας τον πλανήτη σε έναν ψυχρό και ερημικό κόσμο. Ωστόσο, ορισμένες αλμυρές λίμνες παρέμειναν, διατηρώντας το νερό τους σε θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -40 βαθμούς Κελσίου χάρη στα υψηλά επίπεδα αλατιού που περιέχουν. Αυτές οι λίμνες ίσως να είχαν διατηρήσει ίχνη πρωτόγονης ζωής, κυρίως μικροβιακής μορφής, πριν τελικά εξαφανιστούν.

 

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη ήρθε στο φως της δημοσιότητας: Στην επιφάνεια του Άρη σχηματίστηκε ένα πρόσωπο, μια εντυπωσιακή ένδειξη του παρελθόντος του πλανήτη. Οι αποθέσεις αλατιού που παραμένουν σήμερα είναι τα μάρτυρα αυτής της αρχαίας υδρολογίας.

Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν από τον ExoMars Trace Gas Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την επιφάνεια του Άρη. Στην έγχρωμη υπέρυθρη απεικόνιση, οι αλμυρές αποθέσεις εμφανίζονται με μοβ χρώμα στην ερημική επιφάνεια του πλανήτη, υποδεικνύοντας τις περιοχές όπου κάποτε υπήρχε νερό.

Αυτές οι ανακαλύψεις ενισχύουν τη θεωρία ότι ο Άρης μπορεί να είχε φιλοξενήσει ζωή στο μακρινό παρελθόν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις επιστημονικές συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Όλο για μικροβιακοί ζωή μιλάνε και δε έχει βγει κανείς να πει, ότι ο Άρης είχε ανθρώπους, ζώα φυτά και ότι έχει ένας πλανήτης με νερό.
    Τι το περίεργο υπάρχει σε μια τέτοια παραδοχή; όπως είναι η γη τώρα ήταν κάποτε και ο Άρης και η Σελήνη.

Comments are closed.