Νέα κυβερνητική απάτη:Με το σταγονόμετρο φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Κοινοποίηση:
merisma_telos-696x476

Το νωρίτερο μέχρι στα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι σε θέση να γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης το εύρος του δημοσιονομικού χώρου δηλαδή το οικονομικό υπερπλεόνασμα, που θα προκύψει στον φετινό Προϋπολογισμό και σε ποιο ποσοστό θα υπάρχει υπέρβαση από το υποχρεωτικό μνημονιακό όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού και τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού για το 2018 αναμένεται να κυμανθεί πέριξ του 4% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι το πλεονάζον οικονομικό απόθεμα προς κοινωνική διανομή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).

Στην περίπτωση αυτή τα περιθώρια διανομής και φέτος κοινωνικού μερίσματος σε σχέση με το ύψος των 720 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι σε 3,4 εκατ. δικαιούχους στενεύουν κατά πολύ.
Κι αυτό γιατί από τα 900 εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα το 30% από αυτό δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ υποχρεούται η Κυβέρνηση από τους δανειστές να τα κρατήσει ως απόθεμα ασφαλείας.

Από τα εναπομείναντα 600 εκατ. ευρώ 90 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να δοθούν ως αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ (με βάση απόφαση του ΣΤΕ), ενώ το κονδύλι για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα χορηγηθεί ως επιδότηση σε 300.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα πρόκειται να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 100 εκ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω των αυξημένων φέτος λιανικών τιμών των καυσίμων.

Μετά από αυτά το απόθεμα του υπερπλεονάσματος που απομένει μετά βίας φτάνει τα 410 εκ.ευρώ δηλαδή σχεδόν τα μισά σε σχέση με τα 720 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι ως κοινωνικό μέρισμα σε 3,4 εκατ. δικαιούχους και με ποσά από 250-1350 ευρώ.

Εφόσον το υπερπλεόνασμα τελικώς κυμανθεί πέριξ τω 400 εκατ. ευρώ εξετάζονται δύο επιλογές από την Κυβέρνηση. Η πρώτη επιλογή είναι να διανεμηθεί μεν κοινωνικό μέρισμα αλλά με ιδιαίτερα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και φυσικά σε πολύ λιγότερους δικαιούχους.

Η δεύτερη επιλογή, και επικρατέστερη, είναι να διανεμηθεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε ανέργους που βρίσκονται εκτός εργασίας για δύο τουλάχιστον χρόνια…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: