Νέα μελέτη: Τελικά παίζει ρόλο ποια ώρα της ημέρας παίρνετε το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση;

Κοινοποίηση:
43220-piesom-new-660

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δεν φαίνεται να έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας παίρνετε το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.

Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής με περισσότερους από 21.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από πέντε χρόνια δείχνουν ότι η προστασία από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και αγγειακό θάνατο δεν επηρεάζεται εάν τα φάρμακα ληφθούν το πρωί, ή το βράδυ.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα που έδειχνε σημαντικό όφελος, όταν τα φάρμακα λαμβάνονται τη νύχτα.

Για την μελέτη, άνδρες και γυναίκες ανατέθηκαν τυχαία να παίρνουν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση το πρωί ή το βράδυ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζήτησαν στοιχεία νοσηλείας για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.

Σε διάμεσο διάστημα πέντε ετών, το 3,4% όσων έλαβαν τα φάρμακά τους τη νύχτα και το 3,7% όσων έλαβαν τα φάρμακά τους το πρωί νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε στη Βαρκελώνη.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε ιατρικές συναντήσεις θεωρείται προκαταρκτική, έως ότου αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες και δημοσιευτεί σε σχετικό περιοδικό.

Η μελέτη “ήταν μια από τις μεγαλύτερες καρδιαγγειακές μελέτες που έγιναν ποτέ και παρέχει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα εάν τα φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ”, δήλωσε ο ερευνητής Thomas MacDonald, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Dundee στην Σκωτία.

“Η δοκιμή αυτή έδειξε ξεκάθαρα ότι η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος συνέβησαν σε παρόμοιο βαθμό, ανεξάρτητα από τον χρόνο χορήγησης του φαρμάκου μέσα στην ημέρα”, δήλωσε ο MacDonald.

“Τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν τακτικά τα φάρμακά τους σε ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: