Η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη 26/12 ότι κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπηρεσιακού προέδρου Han Dook-su, σε ένα νέο επεισόδιο στην πολιτική κρίση που βιώνει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα στις αρχές Δεκεμβρίου του υπό διαδικασία καθαίρεσης προέδρου της Yoon Suk-yeol να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
«Καταθέσαμε πρόταση μομφής ακριβώς πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας», δήλωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Park Soong-jun σε δημοσιογράφους στην Εθνοσυνέλευση. «Θα την θέσουμε σε ψηφοφορία αύριο», Παρασκευή, πρόσθεσε.
Η αντιπολίτευση προσάπτει στον Han ότι αρνείται να καλύψει τρεις κενές έδρες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται εντός έξι μηνών να επικυρώσει ή να ακυρώσει την καθαίρεση του προέδρου της χώρας Yoon Suk-yeol, μετά την έγκρισή της από το κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της απόπειράς του που αποτράπηκε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει το κοινοβούλιο, στέλνοντας εκεί τον στρατό.
Ο Han Dook-su, ο πρωθυπουργός, ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ενώ ο Yoon έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εκδώσει απόφαση.
Ωστόσο τρεις από τις εννέα έδρες του είναι κενές λόγω της συνταξιοδότησης το φθινόπωρο αυτών που τις κατείHan.
Οι τρεις νέοι δικαστές επρόκειτο κατ’αρχήν να διοριστούν σήμερα από τον υπηρεσιακό πρόεδρο, ο οποίος αναμενόταν να διακρίνει τρεις από τους υποψηφίους που έχει επιλέξει η Εθνοσυνέλευση, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο ο 75χρονος Han υποστηρίζει ότι το καθεστώς του ως υπηρεσιακός πρόεδρος δεν του παρέχει την εξουσία να προχωρήσει σε σημαντικούς διορισμούς και αξιώνει η επιλογή των δικαστών να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στο Κόμμα της Εξουσίας στον Λαό (το κυβερνών PPP) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος οφείλει «να απέχει από την άσκηση των πιο σημαντικών αποκλειστικών προεδρικών εξουσιών, μεταξύ των οποίων είναι ο διορισμός στους συνταγματικούς θεσμούς», επιχειρηματολόγησε ο Han. «Θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συναίνεση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία εκπροσωπεί τον λαό», σημείωσε.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να έχει αύριο, Παρασκευή, την πρώτη του συνεδρίαση όσον αφορά την υπόθεση για την καθαίρεση του Yoon.
Αν οι τρεις κενές έδρες του δεν καλυφθούν πριν από το τέλος της διαδικασίας, οι έξι υπόλοιποι δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν ομόφωνα για να αποπεμφθεί οριστικά ο Yoon από την εξουσία.
Έστω και μία ψήφος κατά της καθαίρεσής του θα σήμαινε την αυτόματη επιστροφή του στον προεδρικό θώκο.
Η άρνηση του Han να διορίσει τους νέους δικαστές αποδεικνύει «ότι δεν έχει ούτε τη θέληση ούτε την ικανότητα να τηρήσει το Σύνταγμα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, ο Park Chan-de.
Αν η πρόταση μομφής εναντίον του που κατατέθηκε σήμερα από την αντιπολίτευση υιοθετηθεί, ο υπουργός Οικονομικών Choi Sang-mok θα αναλάβει στη συνέχεια υπηρεσιακός πρόεδρος.
Το νοτιοκορεατικό Σύνταγμα προβλέπει ότι η Εθνοσυνέλευση μπορεί να καθαιρέσει τον πρόεδρο της χώρας με απόφαση που συγκεντρώνει πλειοψηφία δύο τρίτων και τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης με απλή πλειοψηφία.
Η αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει 192 έδρες από τις 300 της Εθνοσυνέλευσης, σημειώνει ότι χρειάζεται μόνον απλή πλειοψηφία για να αποπέμψει τον Han, καθώς είναι μόνον πρωθυπουργός.
Ωστόσο το κυβερνών PPP υποστηρίζει αντιθέτως ότι απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων καθώς ο Han είναι υπηρεσιακός πρόεδρος.
Εναντίον του 64χρονου Yoon Suk-yeol έχει ξεκινήσει εξάλλου έρευνα για «ανταρσία», έγκλημα για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί θανατική ποινή.
Η αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία διεξάγει τις έρευνες, έχει ήδη καλέσει δύο φορές τον Yoon για ανάκριση σχετικά με τα γεγονότα τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, που συγκλόνισαν τη χώρα.
Ωστόσο ο Yoon δεν παρουσιάστηκε καμία φορά μετά την κλήτευσή του.
Οι ανακριτές αναμένεται να αποφασίσουν τις προσεχείς ημέρες αν θα τον καλέσουν τρίτη φορά ή θα ζητήσουν από δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα για να παρουσιαστεί δια της βίας.
Ο 63χρονος Yoon Suk-yeol προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη χώρα της Ασίας επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο στις αρχές Δεκεμβρίου, προτού αναγκαστεί να πάρει πίσω το μέτρο έξι ώρες αργότερα, εξαιτίας της πίεσης του κοινοβουλίου και διαδηλωτών.