To ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσαν Κύπρος και Ελλάδα στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του προς τον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση.
Στη δική του παρέμβαση, o Έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».
Πέρα από αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τίθεται επίσης ένα ζήτημα «αξιοπιστίας» («τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ») καθώς και ένα «προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».
«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η ΕΕ. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ’ όλους ομόφωνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και επομένως η ανταλλαγή απόψεων δεν ήταν αναλυτική. «Όσοι τοποθετήθηκαν, τοποθετήθηκαν θετικά, η ίδια η Ύπατη Αρμοστής επανέλαβε τη γνωστή θετικότατη δήλωσή της, στο πνεύμα του Μαρτίου 2018. και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, είναι μια νέα εστία κρίσης» υπογράμμισε.
Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι το σημερινό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Λιβύη, έως τη Βενεζουέλα. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σημείωσε ότι «ακολουθούμε όπως πάντα την ευρωπαϊκή θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μια πάρα πολύ πολωμένη κοινωνία […] Και οπωσδήποτε δεν είναι ευρωπαϊκές λύσεις, λύσεις που αφορούν σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση”, κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Από την πλευρά της, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, επανέλαβε την προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κληθείσα να σχολιάσει την τουρκική στάση, η Φ. Μογκερίνι εστίασε στην καλή συνεργασία μεταξύ των κυπριακών και των ελληνικών αρχών με τις Βρυξέλλες και επανέλαβε τη δήλωση της 4ης Μαΐου, οπότε εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ “σοβαρή ανησυχία” για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Μαρτίου 2018 με την οποία οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ καταδίκαζαν “τις συνεχιζόμενες παράνομες ενεργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.
“Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”, επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, ενώ αναφέρθηκε και στη θέση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σίμπιου την περασμένη εβδομάδα, η οποία όπως είπε, είναι και η “ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”.