Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη στην ασύρματη τεχνολογία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αύσρματης ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων.
Στα εργαστηριακά της πειράματα, η ερευνητική ομάδα πέτυχε ταχύτητα σχεδόν 1 terabit ανά δευτερόλεπτο (1 Tbps), ένα ορόσημο που θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τα κινητά και τα ασύρματα δίκτυα. Η νέα αυτή τεχνολογία υπόσχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις τρέχουσες ταχύτητες που προσφέρει το 5G. Θεωρητικά το 5G μπορεί να φτάσει το μέγιστο των 20 Gbps. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για άλλη τάξη μεγέθους, με την ανακάλυψη της ομάδας να είναι δίχως υπερβολή χιλιάδες φορές ταχύτερη από τις τωρινές ταχύτητες download στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.
Οι ερευνητές του UCL πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα επεκτείνοντας τη χρήση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αξιοποιώντας τόσο την ηλεκτρονική όσο και τη φωτονική υποβοηθούμενη παραγωγή σήματος. Παραδοσιακά, τα ασύρματα δίκτυα λειτουργούν σε ραδιοσυχνότητες κάτω των 6GHz, αλλά η ομάδα του UCL χρησιμοποίησε συχνότητες που κυμαίνονται από 5GHz έως 150GHz! Αυτό τους επέτρεψε να επιτύχουν ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 938 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps), ξεπερνώντας κατά πολύ το εύρος ζώνης των προηγούμενων ρεκόρ. Η μέθοδός τους θα μπορούσε να μεταφέρει μια δίωρη 4Κ ταινία σε μόλις 0,12 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 19 λεπτά που θα χρειαζόταν σε ένα δίκτυο 5G με ταχύτητα 100 Mbps.
Αυτή η τεχνολογία αιχμής αντιμετωπίζει ένα μείζον ζήτημα των σημερινών ασύρματων επικοινωνιών – τη συμφόρηση στις ραδιοσυχνότητες. Συνδυάζοντας ραδιοφωνικές και οπτικές τεχνολογίες, η ομάδα του UCL ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο, επιτρέποντας όχι μόνο πολύ ταχύτερη, αλλά συγχρόνως και πιο σταθερή ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η καινοτομία θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πρόσβαση σε δεδομένα υψηλής ταχύτητας, ειδικά στα τελικά στάδια της επικοινωνίας, όπως μεταξύ της συσκευής ενός χρήστη και του δικτύου οπτικών ινών.
Ενώ αυτή η νέα ασύρματη τεχνολογία έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, οι ερευνητές του UCL αναπτύσσουν ήδη ένα πρωτότυπο για να τη δοκιμάσουν σε πραγματικές εμπορικές συνθήκες. Είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η επαναστατική μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εμπορικά δίκτυα εντός τριών ή πέντε ετών, βελτιώνοντας σημαντικά την κινητή και ασύρματη συνδεσιμότητα, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές υπηρεσίες 6G.