Νέα 24μελής κυβέρνηση σχηματίστηκε στον Λίβανο, με παρέμβαση των ΗΠΑ και… όπλο τη χρηματοδότηση

Κοινοποίηση:
94e9f63b363d57745a6b3255f4b6c692_XL

Ο Λίβανος προχώρησε στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης το Σάββατο 8/2, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, μετά από μία ασυνήθιστη, αλλά και άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαδικασία, που έφερε πιο κοντά την πρόσβαση του Λιβάνου σε χρηματοδοτήσεις αποκατάστασης των ζημιών, από τον καταστροφικό πόλεμο της προηγούμενης χρονιάς, μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.

Σύμφωνα με την προεδρία του Λιβάνου θα πρόκειται για μία 24μελή κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά από συνομιλίες τριών εβδομάδων με τα αντιμαχόμενα πολιτικά κόμματα.
Οι κυβερνητικές θέσεις μοιράστηκαν ανάλογα με τις σέχτες, ενώ προηγήθηκαν ημέρες πολιτικού αδιεξόδου σχετικά με το διορισμό μουσουλμάνων σιιτών υπουργών, που συνήθως διορίζονταν από την Hezbollah που έχει την υποστήριξη του Ιράν, αλλά και το Ανώτερο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου (Amal).

Στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Salaam

Ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου Nawaf Salaam δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις ανοικοδόμησης και επενδύσεις, μετά τον καταστροφικό πόλεμο της προηγούμενης χρονιάς μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.
Σε μία ομιλία του, ο Salaam τόνισε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που τερμάτισε τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ το 2006.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response