Πριν από τρείς εβδομάδες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ενέκρινε την εγκατάσταση τριών αιολικών σταθμών στην κοιλάδα του Κομψάτου, ενός κρίσιμου ενδιαιτήματος για τη προστασία του Μαυρόγυπα, του Ασπροπάρη του Όρνιου κ.ά. πουλιών.
Η απόφαση αυτή που αγνόησε την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των σημαντικών και σπάνιων πουλιών, ενώ παράλληλα εκθέτει τη χώρα σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ε.Ε.
Η κοιλάδα του Κομψάτου είναι μέρος του οικολογικού δικτύου Natura 2000 και στη περιοχή φιλοξενούνται το ένα από τα πέντε ζευγάρια Ασπροπάρη που ζουν στη χώρα, 3-4 ζευγάρια Όρνια από τα 20 που έχουν απομείνει και από ένα ζευγάρι Χρυσαετού και Θαλασσαετού, ενώ ο Μαυρόγυπας είναι μόνιμος επισκέπτης της περιοχής.
Δύο από τους αιολικούς σταθμούς που αδειοδοτήθηκαν θα κατασκευαστούν μέσα στη ζώνη αποκλεισμού των 5 χιλιομέτρων για τη προστασία του Ασπροπάρη, σε αντίθεση με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα».
Επιπρόσθετα οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε μικρή απόσταση από φωλιές Όρνιων, ερχόμενες και πάλι σε αντίθεση με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη της ορνιθοπανίδας, τον Γυπαετό, το Όρνιο και τον Μαυρόγυπα».
Τα παραπάνω στοιχεία κατέθεσε η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων, που είναι και ο καθ’ ύλην επίσημος φορέας για τη προστασία της περιοχής, στην αρνητική γνωμοδότησή της. Τα στοιχεία όμως αγνοήθηκαν κατά την αξιολόγηση του φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κατά τη λήψη της τελικής απόφασης που ελήφθη με τη συναίνεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με το παράδοξο για τη περίπτωση, να χρηματοδοτεί η Ε.Ε προγράμματα προστασίας των σπάνιων και απειλούμενων πουλιών στη Θράκη και η ελληνική διοίκηση να ακυρώνει τα προγράμματα αυτά. Γεγονός που επισύρει την καταγγελία στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας στην Οδηγία για τους οικοτόπους.
Και όλα αυτά να συμβαίνουν ενώ είναι νωπές ακόμα οι θανατώσεις Γυπών και τριών ατόμων Μαυρόγυπα από τις προσκρούσεις στις ανεμογεννήτριες τα τρία τελευταία χρόνια.