Νέες δικαστικές περιπέτειες στη Βρετανία για τον όμιλο Λασκαρίδη

Κοινοποίηση:
ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Εταιρεία του Παναμά έχει αποκτήσει τα δικαιώματα αλιείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα Βανουάτου στον Ισημερινό «στο διηνεκές» για ένα κλάσμα της αγοραίας αξίας τους, με την υπόθεση να βρίσκεται στα βρετανικά δικαστήρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η παναμέζικη εταιρεία Unimed Glory συνδέεται σύμφωνα με τους FT με τον ελληνικό όμιλο Λασκαρίδη, ο οποίος εμπλέκεται και στην υπόθεση του πλοίου που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βενετία με κρυμμένο μεγάλο φορτίο κοκαΐνης.

Το Βανουάτου ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα παραχωρήθηκαν με διεφθαρμένη συμφωνία εν αγνοία του υπουργείου Ναυτιλίας της μικρής χώρας και βρίσκεται πλέον σε νομική μάχη με την παναμέζικη εταιρεία. Ο πρωθυπουργός των νησιών Ismael Kalsakau, που εξελέγη τον Νοέμβριο, προσπαθεί να απορρίψει τη συμφωνία που υπεγράφη το 2010 με τη Unimed Glory SA.

Τα έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που ελήφθησαν από τους Financial Times έδειξαν ότι η Unimed ήταν υπόχρεη να πληρώσει μόνο 2 $ ανά τόνο βάσει της συμφωνίας. Το Βανουάτου δηλώνει ότι είχε προσπαθήσει να πουλήσει τα δικαιώματα φέτος στα 300 δολάρια ανά τόνο.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Unimed αρνήθηκε αυτό που αποκαλεί «ασαφείς συκοφαντίες για διαφθορά» και είπε ότι το Βανουάτου επιδιώκει να παραβιάσει τα συμβατικά του δικαιώματα.

Η Unimed, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον Παναμά, έχει συνδεθεί στο παρελθόν σε δημοσιεύματα του Τύπου με τη Laskaridis Shipping, η οποία ανήκει σε μία από τις πλουσιότερες ναυτιλιακές οικογένειες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Παναμά, η Unimed μετέχει σε μια εταιρεία του Παναμά που ονομάζεται Laskaridis Shipping Company Inc. Οι εκπρόσωποι της οικογένειας Λασκαρίδη δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα των FT για σχολιασμό.

«Ουσιαστικά, η συμφωνία παρέχει στη Unimed αποκλειστική πρόσβαση στις αλιευτικές ποσοστώσεις του Βανουάτου, τις οποίες έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να πωλεί και να εμπορεύεται», ανέφερε η Unimed στα δικαστικά έγγραφα. Η εταιρεία είπε ότι οι προσπάθειες του Βανουάτου να πουλήσει απευθείας τα αλιευτικά δικαιώματα θα «καταστρέψουν την επιχείρηση και τη φήμη της Unimed».

Το Βανουάτου ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ήταν «πιθανότατα αποτέλεσμα πρακτικών διαφθοράς». Οπως αναφέρουν οι δικηγόροι του κρατιδίου, οι όροι της σύμβασης «λειτουργούν στο διηνεκές» και απαιτούν από τη Unimed να πληρώσει μόνο ένα «πολύ χαμηλό» πάγιο τέλος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. 2 δολάρια τον τόνο εδώ πόσο θα έδινε σε φόρους και ΦΠΑ? Αλήθεια ποια συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπίζονται όλοι αυτοί που έχουν απαλλαγή σε φόρους. Για να τα δούμε λοιπόν από την αρχή… Ποιος δίνει και ποιος δεν δίνει δεκάρα!

  2. με την κόκα όλα καλά ; μπήκε Αρχείο η υπόθεση ; λολ τι ζούμε !!

Comments are closed.