Αντιμέτωποι με μια οικονομική κατάσταση που θεωρείται αφόρητη, οι αγρότες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες απειλούν να αρχίσουν ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας μεγάλης κλίμακας τον Νοέμβριο, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (16/10).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BFMTV, ο Arnaud Rousseau, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτών της Γαλλίας (FNSEA), και ο Jérôme Bayle, ηγετική φυσιογνωμία των περασμένων αγροτικών κινητοποιήσεων, έκαναν λόγο για μια συντονισμένη και μεγάλης κλίμακας δράση.
Πιο αναλυτικά, σε σχετικές δηλώσεις του στο TF1, ο Arnaud Rousseau επανήλθε στους λόγους της οργής των αγροτών. Για τον ίδιο, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν έχουν ακόμη τηρηθεί και τώρα αναμένονται συγκεκριμένα και απλουστευτικά μέτρα. Μέσω του προέδρου της, η κύρια αγροτική ένωση προειδοποίησε για ένα πρωτοφανές κύμα κινητοποιήσεων που θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.
«Είπαμε ότι θα πάρουμε αποφάσεις τον Νοέμβριο», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Arnaud Rousseau. Από την πλευρά του, ο Jérôme Bayle, αγρότης και εκπρόσωπος των οργισμένων συναδέλφων του, επιβεβαίωσε την απειλή αυτή σε συνέντευξή του στο «Actu Toulouse» που δημοσιεύθηκε αυτή την Τετάρτη (16/10), λέγοντας πως μια «μεγάλης κλίμακας δράση» θα μπορούσε να αρχίσει τον Νοέμβριο.
Η Ευρώπη στο επίκεντρο των αγροτών
Παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας για την έναρξη της καταβολής των άμεσων ευρωπαϊκών ενισχύσεων, δηλαδή «πάνω από 4,32 δισ. ευρώ», σε περισσότερους από 253.000 αγρότες, στην πράξη, η κατάσταση είναι δυνητικά πιο εκρηκτική από ό,τι πριν από έναν χρόνο.
Αναλυτικά, η «υπερμετάθεση» των ευρωπαϊκών προτύπων, μεταξύ άλλων, πνίγει τους αγρότες. Επιπλέον, ύστερα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από σχεδόν αδιάκοπες βροχοπτώσεις, η Γαλλία γνώρισε τη χειρότερη συγκομιδή σιταριού των τελευταίων 40 ετών. Έτσι, για τον Arnaud Rousseau, η κατάσταση είναι «αφόρητη». Μπροστά στο μέγεθος των δυσκολιών, οι οποίες φέτος δεν φαίνεται να λυπούνται κανέναν τομέα της γεωργίας, τα συνδικάτα ζητούν μια εξαιρετική απάντηση, ιδίως όσον αφορά στην αποζημίωση για τα λειτουργικά κόστη.
Η απειλή νέων αγροτικών κινητοποιήσεων δεν είναι μόνο γαλλική. Οι αγρότες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουν τα ίδια αιτήματα και θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το κίνημα. Όλοι καταγγέλλουν μια Ευρώπη που, σύμφωνα με τους ίδιους, «επιβάλλει ομοιόμορφους κανονισμούς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές πραγματικότητες».