Μετά την αύξηση της έντασης στο Σιντζάρ και την επακόλουθη ενίσχυση στρατευμάτων και πυροβολικού από τον ιρακινό στρατό, νέες συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών στρατευμάτων και των τοπικών δυνάμεων των Γεζίντι αναφέρθηκαν την Κυριακή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν νέες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών στρατευμάτων και των τοπικών δυνάμεων των Γεζίντι στην πατρίδα των Γεζίντι, Σιντζάρ (Σένγκαλ) την Κυριακή.
Ενώ υπήρξε μια συνεχής συγκέντρωση ιρακινού στρατού στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις αυξήθηκαν δραματικά μεταξύ των πλευρών στις 18 Απριλίου καθώς τα ιρακινά στρατεύματα προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο ενός σημείου ελέγχου των Γεζίντι.
Στις 25 Απριλίου ακολούθησαν κινήσεις στρατευμάτων, τεθωρακισμένα οχήματα και ενισχύσεις πυροβολικού από τον ιρακινό στρατό.
Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Shafaq News, ωστόσο δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Το Roj News ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών στρατευμάτων και των δυνάμεων των Γεζίντι την Κυριακή.
Μια επίθεση διεξήχθη από ιρακινά στρατεύματα στο σημείο ελέγχου Γεζίντι στην πόλη Σινουνέ και ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις, σύμφωνα με τις αναφορές.Το Roj News δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο, που φέρεται να καταγράφηκε στο σημείο των συγκρούσεων.
Η Daily Yeni Yaşam ανέφερε ότι υπήρξαν επίσης συγκρούσεις στις πόλεις Digure και Xanesore, και ότι οι ιρακινές μονάδες προσπάθησαν να περικυκλώσουν αρκετές θέσεις των Γεζίντι την Κυριακή, αλλά χωρίς επιτυχία. Αναφέρθηκε ότι, αν και τα ιρακινά στρατεύματα αποσύρθηκαν, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν ξανά το πρωί της Δευτέρας.
Οι διοικήσεις του Ιράκ και της Περιφέρειας Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI) είχαν καταλήξει σε συμφωνία στις 9 Οκτωβρίου 2020 για την αποκατάσταση της κεντρικής εξουσίας στο Σιντζάρ, ενώ οι εκπρόσωποι των Γεζίντι αποκλείστηκαν από τις συνομιλίες.
Οι τοπικές δυνάμεις των Γεζίντι στην περιοχή ιδρύθηκαν κατά την αντίσταση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), το οποίο διέπραξε σφαγές το 2014, με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων Γεζίντι και την υποδούλωση άλλων χιλιάδων.
Ήταν κυρίως η Τουρκία που ισχυρίστηκε ότι οι τοπικές δυνάμεις των Γεζίντι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), χαρακτηρισμένο ως «τρομοκρατική ομάδα» από την Τουρκία, αλλά το KRI και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν τώρα αυτές τις κατηγορίες της Τουρκίας ενώ στοχεύουν μαχητές Γεζίντι τους οποίους επιχειρούν να εκδιώξουν σύμφωνα με τη συμφωνία της 9ης Οκτωβρίου.