Τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ.
Τα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα λάβουν περισσότεροι από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τον προσεχή Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα. Παρότι ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει πως για τους περισσότερους φορολογουμένους το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν σε δέκα δόσεις το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος.
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι κουρεμένα κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να ξεμπερδέψουν το κουβάρι, μια εργασία που αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαιτητική. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να «τρέξει» η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.
Η ειδική ομάδα
Στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει τον νέο ΕΝΦΙΑ είναι η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5%.
Ποιες αλλαγές έρχονται στον νέο ΕΝΦΙΑ
Στον νέο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας ακινήτων, οι οποίοι προκαλούν στρεβλώσεις, αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας.