Αύξηση των μισθών τους κατά 8% επιδιώκουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου της Γερμανίας, για να ενισχύσουν τη δυνατότητα των καταναλωτικών δαπανών, μια κίνηση που σηματοδοτεί σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, καθώς η οικονομία οδεύει προς δεύτερη συνεχή ετήσια συρρίκνωση.
«Ο γύρος μισθολογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα, όπως και όλοι οι επερχόμενοι γύροι, αφορά ιδιαίτερα την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και συνεπώς της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi, Φρανκ Βέρνεκε, σε πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αυτό είναι σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία», προσέθεσε.
Το αίτημα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων σε ομοσπονδιακό και δημοτικό επίπεδο λαμβάνει χώρα καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να αποτινάξει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας.
Ύφεση
Η κυβέρνηση του Βερολίνου πρόσφατα περιόρισε τις προβλέψεις της για το 2024 και προβλέπει πλέον συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2%.
Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις υποφέρουν από την υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό, καθώς και από διαρθρωτικά προβλήματα στο εσωτερικό, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος και η διογκωμένη γραφειοκρατία.
Οι εργαζόμενοι στην γερμανική μεταποίηση εξακολουθούν να ζητούν αύξηση μισθών κατά 7%, την οποία οι εργοδότες έχουν χαρακτηρίσει μη ρεαλιστική στο σημερινό περιβάλλον.
Η Κάριν Φέλγκε, η οποία θα εκπροσωπήσει τους δήμους στις συνομιλίες για τον δημόσιο τομέα, δήλωσε επίσης ότι μια τόσο ισχυρή αύξηση δεν θα ήταν κατάλληλη λόγω των σφιχτών προϋπολογισμών και του πληθωρισμού ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο του 2%.