Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής 29/11, ότι ενέκρινε την πώληση ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-16 και συστημάτων ραντάρ γι’ αυτά, εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η σύμβαση προβλέπει πως ο εξοπλισμός αυτός θα προέλθει από υπάρχοντα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε ξένα κράτη, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency).
«Η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί συμφέροντα των ΗΠΑ, εθνικά, οικονομικά και ασφαλείας», καθώς υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ταϊβάν με σκοπό «να εκσυγχρονιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρηθεί αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Η πώληση θα «βελτιώσει» τη δυνατότητα του στρατού της Ταϊβάν «να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου της των F-16», πρόσθεσε.
Η Κίνα και η Ταϊβάν συνυπάρχουν από το 1949 με χωριστές κυβερνήσεις.
Το Πεκίνο ωστόσο θεωρεί τη νήσο αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Οι ΗΠΑ, παρότι τυπικά δεν αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν, είναι ο βασικός υποστηρικτής της σε διεθνές επίπεδο, διπλωματικά και στρατιωτικά.
Η πώληση συμπεριλαμβάνει τόσο ανταλλακτικά για τα μαχητικά, όσο και ραντάρ τύπου AESA, πολύ πιο προηγμένα από αυτά που διαθέτουν.
Έχει εγκριθεί από το State Department και η DSCA ενημέρωσε όπως υποχρεούται δυνάμει της νομοθεσίας το Κογκρέσο χθες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως αναμένει η πώληση να προχωρήσει εντός του μήνα.
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δυνητική πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δισ. δολαρίων στη νήσο, συμπεριλαμβανομένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δοκιμαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση για την πώληση έγινε προτού ο πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Lai Ching-Te, που τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αναχωρήσει σήμερα για περιοδεία στα νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού και Παλάου —τα μόνα έθνη του Ειρηνικού ανάμεσα στους 12 εναπομείναντες συμμάχους της Ταϊπέι—, στο πλαίσιο της οποίας θα κάνει «ενδιάμεσους σταθμούς» στη Χαβάη και στο Γκουάμ.
Θα περάσει δυο βράδια στη Χαβάη κι άλλο ένα στο Γκουάμ, όπου θα έχει συναντήσεις με «παλιούς φίλους» και «μέλη κέντρων μελετών», ανέφερε προχθές Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην προεδρία της Ταϊβάν υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αξιωματούχοι της Ταϊβάν κάνουν συστηματικά επισκέψεις, που περιγράφονται ως ενδιάμεσοι σταθμοί, στην αμερικανική επικράτεια σε μετακινήσεις τους προς ή από χώρες του Ειρηνικού ή της Λατινικής Αμερικής, κάτι που αντιμετωπίζεται γενικά με οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο.
Η Κίνα απαίτησε ξανά χθες οι ΗΠΑ να επιδείξουν τη «μέγιστη προσοχή» στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Το State Department αντέτεινε πως δεν βλέπει καμιά δικαιολογία αυτή που χαρακτήρισε ιδιωτική, συνηθισμένη και ανεπίσημη στάση του κ. Lai να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για «προκλήσεις» από το Πεκίνο.
Στρατεύματα ΗΠΑ στην Ιαπωνία εφοδιασμένα με HIMARS, αν ξεσπάσει κρίση στην Ταϊβάν
Υπενθυμίζεται πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ απεργάζονται (και γίνονται κινήσεις) σενάρια τα οποία προβλέπουν την ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες σε περίπτωση κρίσης στην Ταϊβάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo προ ημερών.
Τα σενάρια αυτά θα ενσωματωθούν στο πρώτο κοινό επιχειρησιακό σχέδιο που αναμένεται να καταρτιστεί τον Δεκέμβριο, εξήγησε το πρακτορείο.
Σύνταγμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, εφοδιασμένο με συστήματα υψηλής κινητικότητας για την εκτόξευση πολλαπλών πυραύλων (HIMARS), θα αναπτυχθεί κατά μήκος των νήσων Νανσέι, καδένα ιαπωνικών νησιών από το νότιο άκρο της Κιούσου ως τη Γιοναγκούνι, κοντά στην Ταϊβάν.
Προσωρινές στρατιωτικές βάσεις
Από τη στιγμή που θα θεωρηθεί ότι επίκειται άμεσα κρίση στην Ταϊβάν, θα εγκατασταθούν προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στα —κατοικημένα— νησιά, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Ο ιαπωνικός στρατός θα προσφέρει κυρίως επιμελητειακή υποστήριξη, εγγυώμενος τον ανεφοδιασμό με καύσιμα και πυρομαχικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στο έδαφος των Φιλιππίνων πυραυλικών στοιχείων μακράς εμβέλειας και ειδική δύναμη «πολυδιάστατων» επιχειρήσεων.
Δεν ήταν διαθέσιμοι άμεσα εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα περιορίστηκε να αναφέρει πως «κατέγραψε» το κείμενο του Kyodo.
Η Κίνα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και ταυτόχρονα αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν, νήσο που θεωρεί επαρχία της.
Από την άλλη, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις συμμαχίες της στην περιοχή, ενώ προκαλεί εκνευρισμό στο Πεκίνο αναπτύσσοντας συχνά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στο στενό της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα.