Νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του Σινουάρ – Οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Χαμάς

Κοινοποίηση:
Khalil al-Hayya, a high-ranking Hamas official who has represented the Palestinian militant group in negotiations for a cease-fire and hostage exchange deal, sits in front of a backdrop showing the old city of Jerusalem during an interview with The Associated Press, in Istanbul, Turkey, Wednesday, April 24, 2024. (AP Photo/Khalil Hamra)

H δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες που η Χαμάς μένει χωρίς ηγέτη, κρίνεται ως σημείο καμπής, ή παράθυρο ευκαιρίας, όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν. Κανείς ωστόσο, δεν ξέρει εάν επίκειται απελευθέρωση των ομήρων, όπως τόνισε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου. Ακόμα και στο κυβερνών Λικούντ έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που συμφωνούν με την αμερικανική εκτίμηση ότι προέχει η εκεχειρία και το θέμα των ομήρων.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο αδελφός του Μοχάμεντ αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Μοχάμεντ θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός ως διάδοχος. Μέχρι τώρα δρούσε στις σκιές, έχοντας επιλέξει να ενταχθεί στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Πρόσφατα ανέλαβε και την ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, με έδρα του το Κατάρ, είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Σινουάρ, φέρνοντας τη Χαμάς πιο κοντά στο Ιράν και δίνοντας στον κύριο υποστηρικτή της μεγαλύτερη επιρροή στο επόμενο στάδιο του πολέμου της με το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος εμφανίστηκε προκλητικός, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response