Νέο φιάσκο ΗΠΑ – Φύγετε τώρα λέει το Ιράκ στους Αμερικάνους – Έτοιμη η Ρωσία να καλύψει… το κενό

Κοινοποίηση:
302e80e2e3b503b800c86d05bd2fe270_XL

Ένα ακόμα φιάσκο φαίνεται πως περιμένει την εξωτερική, και όχι μόνο, πολιτική των ΗΠΑ, καθώς μετά την άναρχη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2021, με τις γνωστές συνέπειες, το Ιράκ επιθυμεί… την εκδίωξη των εναπομείναντων Αμερικάνων στρατιωτών από το έδαφος του το συντομότερο δυνατό.
Είναι πλέον φανερό πως για ακόμα μια φορά οι προσπάθειες των Αμερικάνων να ανασυγκροτήσουν και να δημιουργήσουν μια … Δημοκρατία κατά τα πρότυπά τους, απέτυχαν παταγωδώς.
Αυτό άλλωστε προκύπτει από την βούληση της ιρακινής κυβέρνησης να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην επικράτεια της, ιδιαίτερα μετά το νέο γύρο βίας που καταγράφεται ολοένα και πιο συχνά στο έδαφος της χώρας μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος σπεύδει να επισημάνει πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία.

Σύντομα συνομιλίες

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ και το Ιράκ πρόκειται να έχουν άμεσα συνομιλίες αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, εξέλιξη που θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.
«Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διάλογος στοχεύει στον καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων για τη μελλοντική αποχώρηση» αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, επισημαίνοντας οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην επόμενη φάση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο διπλωμάτες όσο και στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, και κύριο αντικείμενο τους αναμένεται να είναι το εάν και το πότε θα είναι εφικτό να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Αμερικάνοι θέλουν η αποχώρηση τους να γίνει κατά τέτοιο τρόπο και βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που να διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ αλλά και θα επιτυγχάνει τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Κανένα χρονοδιάγραμμα, φύγετε τώρα

Τις ευγενείς αυτές επιδιώξεις των Αμερικάνων δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι Ιρακινοί, οι οποίοι με το επιχείρημα ότι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από καμία περίσταση, στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα του… «φύγετε τώρα».
Το έχει άλλωστε δηλώσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammad Shia al- Sudani ήδη από τις 5 Ιανουαρίου του 2024, όταν και υποστήριξε πως η Διεθνής Συμμαχία δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να παρατείνει την παραμονή της στο ιρακινό έδαφος.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Βαγδάτη πρόκειται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσει μόνιμα την ξένη διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ αναφέροντας πως είναι πολύ κοντά στον καθορισμό μιας ημερομηνίας για την έναρξη του διαλόγου.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα και οι σχέσεις μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μετά τις συνεχείς επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ (αλλά και στη Συρία) αλλά και των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων των Αμερικάνων κατά ιρανικών στόχων στο έδαφος του Ιράκ.
Η κυβέρνηση του Sudani έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την επίθεση με drone στη Βαγδάτη, όπου και σκοτώθηκε ο Abu Taqwa, επικεφαλής του κινήματος Harakat al-Nujaba.
Πρόσφατα εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, και μετά από ένα νέο γύρο αμερικανικών επιδρομών στο ιρακινό έδαφος, υπογράμμισε πως «τα πλήγματα αυτά υπονομεύουν συμφωνίες και διάφορους τομείς κοινής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για να αναδιαμορφώσουν τη μελλοντική τους σχέση.

Το μήνυμα

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ σε χθεσινές του δηλώσεις, άφησε υπονοούμενα για τις επικείμενες συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι συναντήθηκε με την πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Elena Romanowski και ότι «έλαβε από αυτήν ένα σημαντικό μήνυμα από την αμερικανική κυβέρνηση προς την ιρακινή κυβέρνηση», το οποίο, όπως είπε, «θα μελετηθεί από τον Πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές».
«Σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα σχετικά με αυτό» ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός.

2.500 στρατιώτες

Πάντως, το Πεντάγωνο είχε αναφέρει στις 8 Ιανουαρίου πως δεν σχεδιάζει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ιράκ τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Εκτιμάται ότι περίπου 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν απομείνει σε διάφορες βάσεις στο Ιράκ, έχοντας κυρίως συμβουλευτικό ρόλο, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το τέλος των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2021.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των ΗΠΑ είχε αναφέρει τότε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στη χώρα μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης του Ιράκ και ότι δεν έχει διατυπωθεί κάποιο επίσημο αίτημα για την αποχώρηση των Αμερικάνων στρατιωτικών.

Δεν είναι έτοιμοι ακόμα

Σύμφωνα με τον Jonathan Lord, διευθυντή του προγράμματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφέρουν την υποστήριξή τους στο Ιράκ προκειμένου να οικοδομηθεί «μια διαρκής και βιώσιμη στρατιωτική ικανότητα στις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας, για να αποφευχθεί άλλο ένα 2014».
«Αυτό δεν έχει συμβεί.
Αν φύγουμε τώρα, χωρίς σχέδιο, θα στείλουμε πίσω στον δρόμο, τον ασθενή, χωρίς σχέδιο για το πώς να παραμείνει υγιής» ανέφερε ο Lord, παρομοιάζοντας την παρέμβαση κατά του ISIS με μια παραμονή στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.
«Το πιθανότερο είναι, αν τα πράγματα πάνε άσχημα, να καταλήξουν αμέσως εκεί.
Και είναι ο πιο ακριβός και ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να τους βοηθήσουμε» υποστήριξε ο Lord.

Νίκη του Ιράν

Από την πλευρά του ο Jon Alterman, διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών των ΗΠΑ υποστήριξε μιλώντας στο CNN, ότι η διαδικασία της αποχώρησης των Αμερικάνων δεν χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα.
«Οι διπλωμάτες μπορούν να χειραγωγήσουν τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και την κατεύθυνση των συνομιλιών και να καταλήξουν σε μια μεγάλη ποικιλία πιθανών αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, οι φωνές για μια πιθανή αλλαγή στις ΗΠΑ για τη δύναμη τους στο Ιράκ θα ήταν μια νίκη για το Ιράν.
Οποιοδήποτε σημάδι ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους θα γιορταζόταν ευρέως στους ιρανικούς διαδρόμους» υπογράμμισε ο Alterman.

Περιμένει η Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Ιράκ και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράκ στο θέμα της ασφάλειας.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ιράκ Elbrus Kutrashev, ανέφερε σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, πως «σκοπεύουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας και, ως εκ τούτου, να επενδύσουμε επιπλέον πόρους σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια και την οικονομία».
«Υπάρχουν επίσης και άλλοι τομείς με καλές προοπτικές, όπως η γεωργία, η βιομηχανία, το νερό και η ενέργεια» επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράκ είναι πλέον πολύ προχωρημένες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: