Νέο “χτύπημα” από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Βατερλώ της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας»

Κοινοποίηση:
ΣΥΡΙΖΑ

«Σε βατερλώ για το παρακρατικό σύστημα Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο των υποκλοπών», επισημαίνουν πηγές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης διέψευσε και Κοντολεων αλλά και Μητσοτάκη καθώς δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη», ενώ υπενθυμίζουν πως «πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση, δήλωνε πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ». «Λίγες ώρες νωρίτερα δε, ο προκάτοχός του, κ. Κοντολεων προφανώς με εντολή Μαξίμου δήλωνε στην Επιτροπή ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις επισυνδέσεις σε μια μάταιη προσπάθεια να τον βγάλει έξω από το κάδρο των ευθυνών».

Σε ότι αφορά το απόρρητο, κατά τις ίδιες πηγές, «η απελπισμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας να περιχαρακωθεί πίσω από αυτό, έγινε μπούμερανγκ καθώς ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Τζαβάρας συντάχθηκε πλήρως με την αντιπολίτευση που από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να προβάλλεται για ζητήματα που συνδέονται με την λειτουργία της Δημοκρατίας».

«Την ίδια “βόμβα” έριξε και ο εν ενεργεία επικεφαλής της ΑΔΑΕ Ράμος, λέγοντας ότι το απόρρητο δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής. Η άρνηση των αποπεμφθέντων Π.Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη να απαντήσουν στα επίμονα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τον φάκελο του κ. Ανδρουλάκη η τους λόγους της παρακολούθησης του, επικαλούμενοι το απόρρητο κατέδειξε τον πανικό του συστήματος», σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προσθέτουν πως «βέβαια ο πρώην γενικός γραμματέας του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων στο ερώτημα αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί επικαλέστηκε και πάλι το απόρρητο αλλά συμπλήρωσε αυτή τη φορά ότι “δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι”».
«Ενδεικτική επίσης του πανικού είναι η διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε σε ό,τι αφορά την κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος: “¨Η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. ΟΜΩΣ δεν νοείται νόμιμη επισύνδεση, όταν αυτή αφορά εκλεγμένους”. Η μονταζιέρα της Ν.Δ. απομόνωσε την φράση περί νομιμότητας, για να εξευτελιστεί πλήρως», καταλήγουν πηγές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρούγκαλος: Συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος

«Αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας» επισήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών.
Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.

Και αυτό μολονότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής Θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο επ’ αυτών.

Για τον λόγο αυτό, εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε -μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση- όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτού που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: