Νίγηρας: Ποιος είναι ο πραξικοπηματίας στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί;

Κοινοποίηση:
ΣΩΔΣΔΩ

Ο 59χρονος Αμπντουραχμάν Τιανί, έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας παρά την εντυπωσιακή στρατιωτική καριέρα στο Νίγηρα, που τον είδε να ηγείται της επίλεκτης μονάδας των 700 μελών από το 2011 έως τώρα.

«Δεν είναι πολύ γνωστός έξω από τους στρατιωτικούς κύκλους. Είναι ένας άνθρωπος στο παρασκήνιο, ισχυρός», δήλωσε ο Ibrahim Yahaya Ibrahim, ερευνητής στο think tank International Crisis Group.

Την Παρασκευή, ο Τιάνι αυτοανακηρύχτηκε ηγέτης μετά τον σχεδιασμό της πραξικοπηματικής ανάληψης της εξουσίας που ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν οι προεδρικοί φρουροί του συνέλαβαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και τον απομόνωσαν στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Νίγηρας είναι ένα εξαιρετικά φτωχό έθνος αλλά με τεράστια κοιτάσματα ουρανίου. Έχει υποστεί τέσσερα πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960 και πολλές άλλες αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπήματος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δίνη της τζιχαντιστικής βίας, όπως οι γείτονές του.

Ο Μπαζούμ – ένας βασικός σύμμαχος της Δύσης στην καταπολέμηση της βίας στην υποσαχάρια Αφρική – ήταν ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης που διαδέχτηκε έναν άλλο, μετά την ανεξαρτησία.

Ο Τιάνι είναι πιστός σύμμαχος του πρώην προέδρου Μαχαμαντού Ισούφου, του προκατόχου του Μπαζούμ, ο οποίος τον διόρισε επικεφαλής της προεδρικής φρουράς το 2011.

Ο Μπαζούμ τον κράτησε στη δουλειά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ισούφου, ο οποίος υπηρέτησε δύο θητείες, αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πηγές κοντά στον Μπαζούμ.

Είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπαζούμ εξέταζε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον Τιάνι ως επικεφαλής της προεδρικής φρουράς.

Εν τω μεταξύ, ο Τιάνι άρχισε να αποφεύγει τις «επίσημες τελετές και δραστηριότητες» του προέδρου και έστειλε τον αναπληρωτή του συνταγματάρχη Ίμπρο Αμαντού Μπαχάρου, επίσης μέλος της νέας χούντας, να τον εκπροσωπήσει, δήλωσε πηγή κοντά στον Μπαζούμ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Όπως κι ν χει αληθινές στρατιωτικοί αληθινοί στρατιώτες όχι ατραξιόν μιας χώρας τσίρκου μο ο παρελάσεις και βηματισμό φωνές και ψεύτικοι μυς με τουμπανοσκονες…ένας είναι ο βασικός μυς που χρειάζεται να έχει κάθε άνθρωπος και αυτό λέγεται καρδιά εδώ οι δικοί μας ο υποτακτικος στρατός βλέπεις το θάρρος τους από το άσπρο εσώρουχο κίτρινο μπροστά και καφέ από πίσω

Comments are closed.