Kάτω από άκρα μυστικότητα και σε στενό οικογενειακό κύκλο τελέστηκε την περασμένη Πέμπτη το 40ημερο μνημόσυνο του μεγάλου ηθοποιού και τραγουδιστή Νίκου Ξανθόπουλου.
Εκεί, στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του Εριφύλη έχτισαν τη δεκαετία του ’90 στο κτήμα τους στην Παιανία, σύσσωμη η οικογένειά του απέτισε φόρο τιμής στον δικό της άνθρωπο, με το κλίμα να είναι ακόμη πιο βαρύ εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Τα δάκρυα και ο πόνος περίσσευαν, ενώ η οικογένεια του Ξανθόπουλου είχε στολίσει το εκκλησάκι, που ο αγαπημένος και μεγάλος ηθοποιός φρόντιζε μαζί με την πολυαγαπημένη του σύζυγο, με τριαντάφυλλα από τον κήπο του. Ενας ιερέας, τον οποίο η οικογένεια είχε σε όλες σχεδόν τις εορτές και λειτουργούσε το εκκλησάκι, τέλεσε το μνημόσυνο του μεγάλου ηθοποιού.
Από τις τραγικές φιγούρες η σύζυγός του Εριφύλη, που δεν μπορεί να πιστέψει ακόμα πως το ταίρι της έφυγε για πάντα από τη ζωή. Δίπλα της τα στηρίγματά της, τα παιδιά της, που στέκονται βράχος στη μητέρα τους, καθώς είναι μια από τις πιο δεμένες οικογένειες. Σκυθρωπά όμως ήταν και τα πρόσωπα των αγαπημένων του εγγονιών, τα οποία έχασαν για πάντα τον ήρωα της ζωής τους. Ενας παππούς ήρωας, που έλεγε ιστορίες στα αγαπημένα του εγγόνια.
Ηταν 20 Δεκεμβρίου του 2022 όταν πρώτη η «Espresso» με πρωτοσέλιδό της ενημέρωνε ότι ο μεγάλος και ακριβοθώρητος ηθοποιός νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο κέντρο της Αθήνας. Τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία πήραν φωτιά και όλοι προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του. Λίγες ημέρες προτού φύγει ο Ιανουάριος του ’23 και ενώ ο ηθοποιός είχε μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης και όλοι πίστευαν ότι θα ξεπεράσει τη μεγάλη μάχη, έσκασε η είδηση του θανάτου του – την οποία, μάλιστα, πρώτη πάλι έφερε στη δημοσιότητα η «Espresso» με πρωτοσέλιδό της.
Ολα αυτά τα χρόνια ο ίδιος, βαθιά θρησκευόμενος και σκεπτόμενος, είχε μιλήσει δημοσίως και μέσα από τα γραφόμενά του για το πώς ήθελε να είναι το τέλος του και η τελευταία του κατοικία. Ο ίδιος στο οπισθόφυλλο της βιογραφίας του, που είχε εκδοθεί το 2005, ανέφερε πως ήθελε να ταφεί σε μια γωνιά πίσω από το εκκλησάκι του, μέσα στο κτήμα.
Ωστόσο οι νόμοι του κράτους δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο σε ιδιόκτητο χώρο. Αποτέλεσμα η οικογένειά του, που τόσο λάτρευε τον «πατριάρχη» της, θέλοντας να εκτελέσει κατά γράμμα την τελευταία του επιθυμία, αποφάσισε να αποτεφρώσει τη σορό του και η τέφρα να μπει σε τεφροδόχο. Ετσι και έγινε. Η τέφρα του μεγάλου ηθοποιού μπήκε στην ειδική τεφροδόχο, η οποία τοποθετήθηκε μέσα στο εκκλησάκι του στο επίγειο παράδεισό του, που τόσο λάτρεψε σε όλη τη ζωή του!
Συγνώμη,* πιστός & ευσεβής άνθρωπος ο μακαρίτης*, αφού δεν ενταφιάστηκε όπως πρεπει οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί? Δηλαδή ο καθένας δεν υπακούει στην ιερά παράδοση (ο Λάζαρος, ο Ιησούς Χριστός κ.λ.π. ενταφιάστηκαν) , αλλά εγώ επιλέγω να καώ στα κρεματόρια…ΠΑΡΆΞΕΝΑ & ΠΑΡΑΛΟΓΑ!
Αχταρμάς όλα. Αν έγινε στάχτη με τη θέλησή του, τί πήγε να κάνει ο παπάς (αν ήταν) εκεί; Αν όχι, τί θράσος η οικογένεια και θεομπαίκτες; Έλεος πια με την κοροϊδία του καθενός.
Γιατί υπό άκρα μυστικότητα;
Η οικογενεια εκανε λαθος !
Τί εννοείς όταν λές ότι “κηδεύτηκε μόνος του” ;
Αν παραπέμπεις στον Θέμο Αναστασιάδη, όχι δεν κηδεύτηκε μόνος του … η οικογένειά του τον κήδευσε σε ένα μικρό δημόσιο κοιμητήριο στο ψαροχώρι Κότρωνα (ένα χιλιόμετρο έξω από τον Γερολιμένα) της Ανατολικής Μάνης, σεβόμενη την τελευταία του επιθυμία, που ήταν να ταφεί σε αυτή την γη που αγαπούσε …
Νομίζω πως δεν συνάδει η απόφαση της οικογένειας για αποτέφρωση του λατρεμένου της “πατριάρχη, με την επιθυμία του ιδίου, ο οποίος ήταν βαθιά θρησκευόμενος και γνώριζε ότι η θρησκεία του απαγορεύει την αποτέφρωση (“Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει” λέγει η γνωστή εκκλησιαστική ρήση) …
Εξ άλλου, θα μπορούσε η οικογένεια να αποφασίσει την ταφή του σε δημόσιο κοιμητήριο και μετά την πάροδο ορισμένου χρόνου, να προβεί στην εκταφή και να τοποθετήσει στο εκκλησάκι το οστεοφυλάκιο με τα οστά του και όχι την τεφροδόχο με την στάχτη του …
Κρίμα, διότι οι συγγενεις δεν σεβάστηκαν τις πεποιθήσεις του και τις αρχές του …
Προφανώς βρήκαν πιό βολική (οικονομικά) την αποτέφρωση και παρέδωσαν την σορό του στην πυρά …
Πολύ κρίμα …
Πολλοί χαλάστηκαν (με το παιδί του λαού) με αυτήν την εξέλιξη, νομίζοντας ότι ο ίδιος είχε τέτοια επιθυμία αποτέφρωσης ενώ αποκαλύπτεται ότι αυτός δεν θα συμφωνούσε ουδόλως με κάτι τέτοιο.
Καλά κάνεις και το διευκρινίζεις…αλλά ποιος θα το δει αναρωτιέμαι….κι εμένα αρχικά μου κανε αλγεινή εντύπωση και παραξενεύτηκα ξέροντας ότι είχε και εκκλησάκι στο κτήμα του !!! Κρίμα για τους “συγγενείς”
Αλητεία της οικογένειας… Ο άνθρωπος άλλη επιθυμία είχε… Να ταφεί… Όχι να γίνει στάχτη…
ηθελε ομως και σε συγκεκριμενο μερος
Γιατί, ο Θέμος δεν κηδεύτηκε μόνος του;