Νίκος Ρίζος: Παθιασμένος μέχρι θανάτου με τις γυναίκες. Ο γνήσιος Καζανόβας του κινηματογράφου, δεν ήταν πάνω από 1.60 κι όμως, “κένταγε” στις γυναικάρες

Κοινοποίηση:
nikos-rizos-1

Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στο Πέτα Άρτας,στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 και ήταν Έλληνας ηθοποιός.
Πρωταγωνίστησε σε κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό, Έλσα Ρίζου (Λαμπροπούλου), με την οποία απέκτησε έναν γιο.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κλασική επιθεώρηση «Ανθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε το θίασο “Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος”, που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες. Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Αστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Ο Νίκος Ρίζος, άλλωστε, υπήρξε πολύ επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας επί 27 χρόνια. Έπαιξε σε περίπου 300 κινηματογραφικές ταινίες, όπως Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα, Ο θησαυρός του μακαρίτη του Νίκου Τσιφόρου, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, Συμμορία εραστών και άλλα. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά Ο δρόμος του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη Η αίθουσα του θρόνου στο Mega. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς ο Νίκος Ρίζος πέθανε.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε στου Γκύζη. Ο Νίκος Ρίζος υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 20 Απριλίου του 1999 και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. Κηδεύτηκε με πλήθος κόσμου στο Α΄ Νεκροταφείο.

rizos_3

ΠΑΘΟΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διαβάζουμε από συνέντευξη του γιου του Νίκου Ρίζου, Κώστα, στον Νίκο Νικόλιζα.

Είναι γνωστό ότι ήταν γυναικοκατακτητής ο Ρίζος. Πώς μπόρεσαν και κράτησαν τον γάμο τους;

Είχαν ένα παιδί. Υπήρχα στη ζωή τους και ήμουν στη μέση. Και από τη στιγμή που είχαν ένα μοναχοπαίδι, τα άλλα όλα έσβηναν, όσο πικρά και αν ήταν. Φρόντιζαν για το μέλλον το δικό μου. Γι’ αυτό και λέω ότι είχα δύο γονείς διαμάντια!

Η μητέρα σου νοσταλγεί τις στιγμές της μεγάλης δόξας της;

Είναι αλήθεια ότι η Ελσα νοσταλγεί όλα εκείνα τα χρόνια που ήταν στο προσκήνιο. Και δεν σταμάτησε στιγμή να εργάζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Δούλεψαν πολύ σκληρά οι γονείς μου. Επίσης, πολλές φορές νοσταλγεί και όσα έζησε με τον μπαμπά μου. Τα φέρνει στον νου της και τα διηγείται στα εγγονάκια της. Αν μη τι άλλο οι γονείς μου ήταν μαζί 48 ολόκληρα χρόνια. Και δεν σου κρύβω ότι του μπαμπά του άρεσε το γυναικείο φύλο και… καταλαβαίνεις (γέλια).

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είχαν τα πάθη τους. Ο μπαμπάς σου είχε κάποιο πάθος;

Το θεατρικό σανίδι και το γυναικείο φύλο ήταν τα πάθη του.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: