Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δραματικό μήνυμα από τους Αρμένιους – «Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης»

Κοινοποίηση:
Nagorno-Karabakh

Οι πρώτες συνομιλίες, με πλάτες της Τουρκίας, για την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ολοκληρώθηκαν μεταξύ Αζέρων και Αρμένιων

Εκπρόσωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν την Πέμπτη για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της αποσχισθείσας περιοχής, την οποία το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι ελέγχει πλήρως μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Associated Press το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι οι συνομιλίες, που διεξάγονταν στην πόλη Γιεβλάχ, ολοκληρώθηκαν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδό τους. Οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το πρακτορείο ειδήσεων ανέφεραν νωρίτερα ότι οι συζητήσεις θα επικεντρώνονταν στην «επανένταξη» της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν αφού οι τοπικές αρμενικές δυνάμεις αυτοάμυνας στην περιοχή των νότιων βουνών του Καυκάσου συμφώνησαν την Τετάρτη να αφοπλιστούν και να διαλυθούν μετά από στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στη δεκαετή αυτονομιστική σύγκρουση. Μια εκεχειρία με ρωσική μεσολάβηση έθεσε τέλος στον τελευταίο γύρο μαχών στην περιοχή, η οποία διαχειρίζεται τις δικές της υποθέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι αρμένιοι της περιοχής φοβούνται γενοκτονία και ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» σε δραματικούς τόνους λέει πως η κατάσταση θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ κήρυξε τη νίκη σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, λέγοντας ότι η χώρα του αποκατέστησε την κυριαρχία της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Νωρίτερα, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Robert Ananyan έγραψε στο Twitter: «Εκπρόσωποι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έφθασαν στην πόλη Evlakh για συνάντηση με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θέμα της συνάντησης θα είναι η ενσωμάτωση, η διάλυση του αμυντικού στρατού και άλλα θέματα».

Τι συζήτησαν

Σύμφωνα με το Politico μετά από μια δίωρη σύνοδο κορυφής στην πόλη Γιεβλάχ του Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη, το γραφείο του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε εποικοδομητικό και θετικό περιβάλλον, έγιναν συζητήσεις για τα θέματα της επανένταξης του αρμενικού πληθυσμού του Καραμπάχ, της αποκατάστασης των υποδομών και της οργάνωσης δραστηριοτήτων με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι λένε ότι παρουσίασαν σχέδια που θα έβλεπαν την αρμενοκρατούμενη περιοχή να αποδέχεται να κυβερνάται από το Αζερμπαϊτζάν και προέτρεψαν σε «γρήγορη εφαρμογή» των συμφωνηθέντων θεμάτων. Δεσμεύτηκαν επίσης να παράσχουν επειγόντως αναγκαίες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων εν μέσω προειδοποιήσεων για σοβαρές ελλείψεις.

Πού βρίσκεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ (χάρτης):

Ναγκορνο Καραμπαχ, Χαρτης

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Καλά που υπάρχει και η Ρωσία ξαι βοηθάει την Αρμενία. Προδοσία της Ρωσίας ακόμα μια φορά. Οπως με την Σερβία που ακόμη περιμένουν την Ρωσική βοήθεια.

Comments are closed.