«Ναι» των πέντε πρυτάνεων της Βορείου Ελλάδος σε έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

Κοινοποίηση:
gioulekas-pritaneis

Η διαπεριφερειακή συνεργασία των πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Φείδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, σκοπός της σύσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι τρόποι και οι προοπτικές ώστε να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ένα σημαντικό κέντρο παιδείας.

«Καταλήξαμε το προσεχές διάστημα, μέσα στην άνοιξη, να κάνουμε μια εκδήλωση για να αναδείξουμε το έργο των πέντε πανεπιστημίων στους τομείς της γνώσης και της έρευνας και μια δεύτερη που θα αφορά την ανάγκη της διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την παραγωγή, τη γνώση και την έρευνα σε συνεργασία με φορείς των τοπικών κοινωνιών, επιμελητήρια, συνδέσμους», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι επιπλέον συζητήθηκε η δημιουργία μιας έδρας σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο. «Λείπει μια τέτοια έδρα εδώ στη Μακεδονία και χαιρόμαστε γιατί συμφωνούν στο να γίνει και οι πέντε πρυτάνεις», εξήγησε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία να συζητηθούν οι τρόποι ανάδειξης των πανεπιστημίων ως προς την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

«Στόχος είναι να υπάρξουν οι συνέργειες για τη δημιουργία στη Βόρεια Ελλάδα ενός μεγάλου χώρου εκπαίδευσης και καινοτομίας αλλά και το πώς θα συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», είπε.

Από την πλευρά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο πρύτανης Φώτης Μακρής σημείωσε ότι τα πέντε πανεπιστήμια είναι παράγοντες συνοχής και ανάπτυξης στο βόρειο τόξο της χώρας.

«Η δραστηριότητά μας συγκλίνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τοπικού δυναμικού στις περιοχές μας και για αυτό πιστεύουμε ότι το δίκτυο των πανεπιστημίων θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο και θα δώσει νέες προοπτικές», σημείωσε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης υπογράμμισε πως τα πανεπιστήμια αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής αλλά και τον βασικό παράγοντα προσέλκυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. «Τα πανεπιστήμια έχουν κάνει βήματα αλλά όλοι μαζί μπορούμε πολλά περισσότερα», επισήμανε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης υπογράμμισε πως τα πανεπιστήμια σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον οφείλουν να προσελκύσουν αλλοδαπούς φοιτητές και να συνδεθούν με την επιχειρηματικότητα.

Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου του δημοσίου πανεπιστημίου. «Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου ανάπτυξης της έρευνας θα βοηθήσει στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας», ανέφερε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response