Να αλλάξει «η άδικη παγκόσμια τάξη» και να δημιουργηθεί μια «νέα», ζήτησε ο Μακρόν

Κοινοποίηση:
Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την μεταρρύθμιση της τρέχουσας «άδικης» παγκόσμιας τάξης, όπως την χαρακτήρισε, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να.. συνυπάρξουν πιο ειρηνικά. Τα λόγια του έρχονται παράλληλα με εκείνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε άμεσα παγκόσμια διακυβέρνηση!

Περιέγραψε το όραμά του την Κυριακή στο πλαίσιο της διεθνούς συγκέντρωσης «Imagining Peace» στο Παρίσι, η οποία συγκέντρωσε κορυφαίες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες.

Μιλώντας ενώπιον της καθολικής κοινότητας του Sant’Egidio, ο Macron είπε «Πρέπει να είμαστε αρκετά ευφάνταστοι για να σκεφτούμε την ειρήνη του αύριο, μια ειρήνη στην Ευρώπη με μια νέα μορφή».

«Θα πρέπει να σκεφτούμε μια νέα μορφή οργάνωσης για την Ευρώπη και να ξανασκεφτούμε την σχέση μας με την Ρωσία» μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η ομιλία έρχεται καθώς ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» – έναν υποτιθέμενο οδικό χάρτη για τον πόλεμο. Θέλει άδεια να διεξάγει επιδρομές μεγάλης εμβέλειας βαθιά μέσα στην Ρωσία με δυτικά όπλα ως μέρος του σχεδίου.

Η Γαλλία είναι μεταξύ των ελάχιστων εθνών που έχουν δωρίσει τέτοιο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία με τη μορφή πυραύλων κρουζ SCALP/Storm Shadow, τους οποίους η χώρα παράγει από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν το αίτημα του Κιέβου να χτυπήσει την Ρωσία, αλλά η τελική απόφαση θεωρείται ότι βρίσκεται στα χέρια της Ουάσιγκτον.
Στην ομιλία του, ο Μακρόν υποστήριξε ότι το παγκόσμιο σύστημα που δημιουργήθηκε στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν «ατελές και άδικο», επειδή πολλά σύγχρονα έθνη δεν υπήρχαν καν εκείνη την εποχή και δεν είχαν την κατάλληλη θέση στο τραπέζι. Είπε ότι διεθνείς φορείς, όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ανάλογα. Από ποιόν άραγε;;;

Ο Μακρόν ολοκλήρωσε την τελετή με έκκληση για συλλογική ευθύνη, προτρέποντας την δημιουργία μιας νέας διεθνούς τάξης που είναι πιο αντιπροσωπευτική και ικανή να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με την Ρωσία: «Πρέπει να είμαστε τεχνίτες της ειρήνης, ακόμη και όταν ο δρόμος είναι δύσκολος», δήλωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: