Να γίνει «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ ζήτησε ο Ερντογάν

Κοινοποίηση:

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο (7/9) δήλωσε ότι οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «την αυξανόμενη απειλή επεκτατισμού από το Ισραήλ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό αφού αναφέρθηκε σε μια δολοφονία – όπως τη χαρακτήρισε – από ισραηλινά στρατεύματα μιας Τουρκοαμερικανίδας που συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία, την Παρασκευή (6/9), ενάντια στην επέκταση των οικισμών στην – κατεχόμενη από το Ισραήλ – Δυτική Όχθη.

«Το μόνο βήμα που θα σταματήσει την ισραηλινή αλαζονεία, την ισραηλινή ληστεία και την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία είναι η συμμαχία των ισλαμικών χωρών», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση της Ένωσης Ισλαμικών Σχολείων κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι τα πρόσφατα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για τη βελτίωση των δεσμών της με την Αίγυπτο και τη Συρία αποσκοπούν στη «διαμόρφωση μιας γραμμής αλληλεγγύης ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού», η οποία, όπως τόνισε, απειλεί επίσης τον Λίβανο και τη Συρία.

Αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Άγκυρα και συζήτησαν τον πόλεμο στη Γάζα και τρόπους για την περαιτέρω αποκατάσταση των επί μακρόν παγωμένων δεσμών τους κατά τη διάρκεια της πρώτης τέτοιας προεδρικής επίσκεψης εδώ και 12 χρόνια.

Οι δεσμοί μεταξύ τους αναθερμάνθηκαν το 2020, όταν η Τουρκία ξεκίνησε διπλωματικές προσπάθειες για την άμβλυνση των εντάσεων με αποξενωμένους περιφερειακούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, τον Ιούλιο, ότι η Τουρκία θα απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, «ανά πάσα στιγμή» για πιθανές συνομιλίες αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, οι οποίοι διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2011 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αμέσως τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε, μετά το περιστατικό της Παρασκευής (6/9), ότι εξετάζει αναφορές πως μια γυναίκα ξένη υπήκοος «σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα πυροβολισμών στην περιοχή, οι λεπτομέρειες του περιστατικού και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χτυπήθηκε, εξετάζονται». Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για το περιστατικό αυτό από το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response