Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς, όπως γίνεται και στην Ιταλία, ζητούν από την Πολιτεία πέντε ιατρικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας.
Πρόκειται για τους ιατρικούς συλλόγους Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης οι οποίοι ζητούν την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους (καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό κτλ.) σε δημόσιες, ιδιωτικές δομές υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας εξαιτίας της εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τα ποσοστά των εμβολιασμένων γιατρών σε όλη τη χώρα αγγίζουν το 90%, ενώ όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Μάκης Δήκας το ποσοστό των εμβολιασμένων φαρμακοποιών είναι υψηλό και αγγίζει το 80%. Μιλώντας από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει ότι είναι πληρως εμβολιασμένο ένα 86% των γιατρών στα νοσοκομεία, ένα 75% του νοσηλευτικού προσωπικού και ένα 70% του λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Ένα βήμα παρακάτω κάνει η Δράμα βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κυρώσεων για όσους γιατρούς δεν εμβολιάζονται. Το θέμα συζητήθηκε και σε άλλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση, λόγω του περιορισμένου αριθμού εμβολίων που διέθετε η χώρα την πρώτη περίοδο. \
«Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους υγειονομικούς. Θα πρέπει το κράτος για να διευκολύνει τους ιατρικούς συλλόγους να εκδώσει απόφαση όπως και στην Ιταλία: Όποιος είναι υγειονομικός και εργάζεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα και έρχεται σε επαφή με ασθενή ακόμη και σε γηριατρικές μονάδες να είναι ο υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Όποιος δεν θέλει να εμβολιασθεί, θα κλείσει το ιατρείο του ή θα παραιτηθεί από το δημόσιο ή δεν θα δουλεύει σε τέτοιες μονάδες» τονίζει μιλώντας στο Έθνος η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Όλγα Βασιλείου και πρόσθεσε:
«Αυτός που έχει ορκιστεί στον Ιπποκράτη ότι θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, δεν θα βλάπτει τους ασθενείς τους. Δεν μπορεί να είναι ανεμβολίαστος. Είμαστε κάθετοι σε αυτό».
Όπως εξηγεί η κ. Βασιλείου δεν συνάδει το ιατρικό επάγγελμα με το αντιεβολιαστικό κίνημα ενώ, συνήθως, τα ιατρεία επισκέπτονται ευπαθείς ομάδες. Ένας ανεμβολίαστος γιατρός μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
«Τις άδειες των ιατρείων τις δίνουν οι ιατρικοί σύλλογοι και μπορούμε να τις πάρουμε εφόσον τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Δεν χαϊδεύομε κανένα. Από την άλλη αν δεν θες να εμβολιαστείς, κλείσε το ιατρείο σου. Να περάσει η μπόρα και ζήτα να ανοίξει το ιατρείο σου, όταν σταματήσει αυτή η υγειονομική κρίση. Πώς θα βοηθήσεις στα νοσοκομεία αν δεν έχεις θωρακιστεί. Η πρωτοβουλία μας έχει ως σκοπό να μην γίνουμε μέρος της αλυσίδας διασποράς».
Δράμα: Θρησκoληπτικά και πολιτικά κίνητρα πίσω από το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Επτά μήνες μετά την πρώτη επιχείρηση αεροδιακομιδής τριών ασθενών με κορωνοϊό από την Δράμα στην Αθήνα και την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη μακεδονική πόλη από την πίεση της πανδημίας, ένα 35% των υγειονομικών στο νοσοκομείο της πόλης αρνείται να εμβολιαστεί σύμφωνα την κ. Βασιλείου.
«Νόσησαν αρκετοί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος πανδημίας. Νόσησαν, όμως, την περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου. Και πουθενά δεν αναφέρουν οι οδηγίες ότι οι νοσούντες δεν μπορούν α εμβολιάζονται. Υπάρχει ένα έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο είναι έντονο σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνo στην Δράμα».
Όπως εξηγεί ή ίδια, υπάρχει μία ομάδα αντιεμβολιαστών η οποία έχει θρησκευτικά κίνητρα και υπάρχουν και άλλοι που έχουν ιδεολογικά κίνητρα βάζοντας θέματα πολιτικής απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι αρκετοί που δεν εμβολιάζονται για θρησκοληπτικούς λόγους.
«Και γι αυτό και υπήρξε αντίδραση από τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο πριν από περίπου ένα μήνα. Υπάρχει μια μερίδα ιερέων η οποία είναι φανατικά απέναντι στα εμβόλια οι οποίοι έχουν ένα ποίμνιο που τους ακολουθεί πιστά. Οι συγκεκριμένοι ιερείς έκαναν προπαγάνδα κανονική κατά των εμβολίων. Όπως υπήρχε από την άλλη και μια ομάδα κοινωνική, αναρχική που είχε γεμίσει την πόλη με μηνύματα-συνθήματα στους τοίχους για τον φασισμό της υποχρεωτικής υγείας. Και τους μεν, και τους δε τους θεωρούμε ακραίες καταστάσεις».
Ξάνθη-Αναστάσιος Καραδέδος: Στο 50-60% ο εμβολιασμός των υγειονομικών
Τουλάχιστον ένας στους δύο υγειονομικούς της Ξάνθης (περίπου 60%) έχει εμβολιαστεί στην Ξάνθη σύμφωνα με τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο. Η κίνηση να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών γίνεται στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος.
Ο τελευταίος δηλώνει αντίθετος με την επιβολή κυρώσεων σε όσους υγειονομικούς δεν εμβολιάζονται. «Δεν μπορούν να περιφέρονται ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην υπερμετάδοση του ιού. Το κάνουμε για την προστασία των ασθενών. Και η απόφασή μας προέκυψε μετά από μια μακρά συζήτηση και έχοντας υπόψιν της συνταγματικότητα της κίνησής μας. Αλλά η υγεία είναι πάνω από όλα».
Έβρος-Ανδρέας Παπανδούρλης: Δεν είμαστε λαγοί της κυβέρνησης
Στο 80% κυμαίνονται τα ποσοστά εμβολιασμού στους γιατρούς και στο 60-70% νοσηλευτών και υπόλοιπων υγειονομικού προσωπικού στον Έβρο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Ανδρέα Παπανδρούλη.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι η θωράκιση απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτόν που εξυπηρετεί το υγειονομικό προσωπικό. Δεν είμαστε λαγοί της κυβέρνησης. Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει στο σώμα του αλλά όταν εξυπηρετεί κάποιον ασθενή πρέπει να είναι εμβολιασμένος για να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία του. Είμαστε υπέρ του προλαμβάνειν. Υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά δεν τον λένε φωναχτά. Εμείς βγαίνουμε και το ζητάμε».
Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό του Έβρου παρατηρείται μια μικρή κάμψη στην εμβολιαστική κίνηση σε σχέση με το πρώτο διάστημα. Αντίστοιχη πτώση παρατηρείται και στην Ξάνθη.
Ροδόπη-Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος: Ευκρινής ταμπέλα στα ιατρεία που δεν είναι εμβολιασμένο το προσωπικό
Ένα 32-35% είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα ραντεβού στη Ροδόπη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.
Όπως τόνισε, στο 90% ανέρχεται ο εμβολιασμός των γιατρών στην Π.Ε. Έβρου ενώ λίγο χαμηλότερα κινείται το ποσοστό εμβολιασμού του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είτε δουλεύουν σε δημόσιες μονάδες υγείας είτε σε ιδιωτικές. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυρώσεων γιατρών ο κ. Χαριτόπουλος δηλώνει αντίθετος και προτείνει όσοι γιατροί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή προσωπικό που εργάζεται σε υγειονομικό χώρο να αναγράφεται ευκρινώς προκειμένου να το γνωρίζουν οι πελάτες.
Καβάλα-Αναστασία Αντωνίου: Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομιών για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ από την μετάλλαξη Δέλτα
Στο 92% ανέρχεται το ποσοστό των γιατρών στο νοσοκομείο Καβάλας που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ανοσία ενώ συνολικά ένα 60% των υγειονομικών σε όλο το νομό έχει κάνει το εμβόλιο σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Καβάλας Αναστασία Αντωνίου.
«Η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών συνανθρώπων μας είναι επιβεβλημένη. Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο ίσως αποβεί μοιραία για το ΕΣΥ το οποίο πρέπει να συνεχίσει να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους. Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας» κατέληξε η κ. Αντωνίου.
πολύ σωστά
Και γιατρός και ψεκασμένος δε συμβαδίζουν
Γίνε ταξιτζης, ή τραγουδιστής σαν το γκρεγκορακλο
Καλα να παθουν οι γιατροι γιατι τοσο καιρο αντι να βγουν και να ξεμπροστιασουν το ολο θεμα οπως αρκετοι συναδελφοι τους καθονται και εκτελουν εντολες των ψυχασθενων σαν υποτακιτικα δουλικα, τωρα ηρθε και η σειρα τους να φανε το πειραματικο φαρμακι.
Τέτοιες μαλακίες λέτε θα παραιτηθούν ζώα θα πάνε στο εξωτερικό και εσείς εδώ θα ψάχνετε για γιατρούς βλάκες, θα πάρετε τα πιθηκια από της δομές μετά για γιατρούς?
Γιατί δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του. “Δεν γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά. Χρειάζεται η συναίνεση, γιατί έχουν άδεια προσωρινή, όταν οι εταιρείες πάρουν κανονική άδεια, τότε το ξαναβλέπουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.
Στην ουσία, ο κ. Σύψας αναλύει πως νομικά δεν μπορεί να παρθεί ένα τέτοιο μέτρο γιατί οι εταιρείες που παράγουν τα εγκεκριμένα εμβόλια έχουν πάρει για τα σκευάσματά τους άδεια στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μόνο για έκτακτη χρήση και πως μέχρι να λάβουν κανονική άδεια, απαιτείται η συγκατάθεση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Κατάντια.