Στην Βρετανική Κοινοπολιτεία ο εκάστοτε βασιλιάς ή βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξουσίαζε χώρες που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οι περισσότερες από αυτές κέρδισαν την ανεξαρτησία τους πριν από μερικές δεκαετίες. Ωστόσο η Βρετανική Κοινοπολιτεία συνεχίζει να απαρτίζεται από 54 κράτη που έχουν σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο με κάποιον τρόπο. 15 από αυτές ωστόσο, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίζουν κι έχουν την βασίλισσα Ελισάβετ στην κεφαλή του κράτους ως μονάρχη.
Και μιας και αυτό είναι εθελοντικό, ειδικά για μερικές από αυτές, προκαλεί εντύπωση πως μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουν και θεωρούν βασίλισσα τους την Ελισάβετ. Αυτές λοιπόν οι 15 χώρες είναι η Αυστραλία, οι Μπαχάμες, το Μπελίζ, ο Καναδάς, η Γρενάδα, η Τζαμάικα, η Νέα Ζηλανδία, τα Μπαρμπέιντος, η Παπούα Νέα Γουινέα, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, οι Νήσοι Σολομώντα και το Τουβαλού.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα Μπαρμπέιντος ανακοίνωσαν πως από τον Νοέμβριο του 2021, το κράτος της Καραϊβικής, θα πάψει να έχει ως επικεφαλής του κράτους την βασίλισσα Ελισάβετ, ώστε να κάνει μια πλήρη μετάβαση στη δημοκρατία. Το παλάτι σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Η απόφαση είναι ζήτημα της κυβέρνησης και του λαού των Μπαρμπέιντος».
Τα Μπαρμπέιντος θα γίνουν η πρώτη χώρα που αποχωρεί από τη λίστα των «Βασιλείων της Κοινοπολιτείας» μετά το 1992, όταν ο Μαυρίκιος αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Την δεκαετία του 1970 είχαν προηγηθεί αρκετές χώρες, όπως η Γουιάνα, το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και η Ντομινίκα.
Παρόλη την αποχώρηση των Μπαρμπέιντος, η βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να είναι μονάρχης σε 14 χώρες συν το Ηνωμένο Βασίλειο. Βέβαια, στην περισσότερες περιπτώσεις η παρουσία της ως επικεφαλής του κράτους σε αυτές είναι καθαρά τελετουργική.