Μεγάλες ανατροπές στον τρόπο που συναλλασσόμαστε αναμένεται να επιφέρει η κρίση του κορωνοϊού, οδηγώντας σε ανατροπή του σημερινού τραπεζικού μοντέλου.
Ήδη η χρήση χαρτονομισμάτων του ευρώ έχει περιοριστεί σημαντικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, υπό το φόβο εξάπλωσης της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και εν τέλει θα μείνει για πάντα στις ζωές των περισσότερων ανατρέποντας τις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών.
Η μείωση της χρήσης μετρητών θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απαξίωση τόσο των ΑΤΜ, όσο και των τραπεζικών καταστημάτων, τα οποία θα μειωθούν δραματικά και θα αλλάξει ο ρόλος τους.
Το ψηφιακό πορτοφόλι
Αφού η πλειονότητα των συναλλαγών θα γίνεται ηλεκτρονικά, οι τραπεζοϋπάλληλοι στα καταστήματα θα ασχολούνται κατά βάση με την προώθηση προϊόντων και τη συμβουλευτική.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ψηφιακά πορτοφόλια θα γίνουν το βασικό μέσο για συναλλαγές.
Σε αυτά ο πελάτης θα διατηρεί όλους τους λογαριασμούς και τις κάρτες του και θα χρησιμοποιεί όποια ο ίδιος επιθυμεί είτε για πληρωμές online προϊόντων, υπηρεσιών ή λογαριασμών ή για δια ζώσης αγορές με χρήση φυσικών τερματικών.
Τα πορτοφόλια αυτά θα βρίσκονται σε κάθε περίπτωση στα κινητά τηλέφωνα.
Τελειώνουν καταστήματα – ΑΤΜ
Παράλληλα, μεγάλος μέρος του προσωπικού των τραπεζών θα συγκεντρώνεται σε ένα χώρο και μέσω βιντεοκλήσεων θα συνδέεται με τους πελάτες όταν αυτοί το έχουν ανάγκη.
Δε θα είναι απαραίτητη η διατήρηση δικτύου ούτε ακόμη και για τη συμβουλευτική τραπεζική.
Ήδη στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η παροχή τέτοιων υπηρεσιών και αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Για παράδειγμα η Eurobank προσφέρει την υπηρεσία video-banking σε επιχειρήσεις πελάτες της, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το χώρο τους, συνομιλώντας με τον προσωπικό τους σύμβουλο.
Ακόμη και οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά, ενώ η ανταλλαγή εγγράφων γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Video banking παντού
Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρει το moneyonline.gr, που θα δούμε σίγουρα στη χώρα μας άμεσα, αφορά στην παροχή συμβουλών σε πελάτες στον τομέα των επενδύσεων μέσω βιντεοκλήσης.
Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται αρχικά σε πελάτες του personal και του private banking και σταδιακά θα διευρύνεται σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα πελατών.
Ενώ, σίγουρα κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι πωλήσεις τραπεζικών προϊόντων, ακόμη και πιο σύνθετων, όπως ένα στεγαστικό δάνειο, θα μπορούν να γίνονται online.
Ο υποψήφιος δανειολήπτης θα συνομιλεί με τον αρμόσιο σύμβουλο μέσω βιβτεοκλήσης, θα κάνει στη συνέχεια αίτηση για το δάνειο που επιθυμεί στο e-banking, θα αποστέλλει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά, θα υπογράφει ψηφιακά και θα παίρνει το δάνειο.
Αυτό ακριβώς σημαίνει Νέα Τάξη Πραγμάτων.Η απόλυτη υποδούλωση στα ψηφιακά συστήματα των ψυχασθενών σατανιστών.