Ενδιαφέρον προκαλεί ένα νέο ατρακτίδιο έρευνας που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin το οποίο θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε παλαιότερης γενιάς μαχητικά και την ικανότητα να σταθούν επί ίσοις όροις έναντι των σύγχρονων αεροσκαφών τεχνολογίας stealth, κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί ενδεχομένως και την Ελλάδα.
Το Sukhoi Su-57 είναι ένα μονοθέσιο δικηνητήριο ρωσικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς, σχεδιασμένο για αεροναυτική υπεροχή και επίγειες επιθέσεις. Αποτελεί τον διάδοχο του ικανότατου Su-35 και την απάντηση της Ρωσίας στα αμερικανικά F-35 Lightning II και F-22 Raptor. Το Su-57 έχει δυνατότητα supercruise διαθέτοντας παράλληλα εξαιρετικά εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και πολύ ισχυρή μονάδα ραντάρ.
Το F-15 είναι ένα αμερικανικό δικινητήριο τακτικό μαχητικό αεροσκάφος παντός καιρού, σχεδιασμένο από την McDonnell Douglas – σημερινή Boeing. Το F-15 εισήχθη το 1976 και η Αμερική έχει διαφορετικές παραλλαγές του αεροσκάφους με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 450. Ο γηρασμένος στόλος των F-15 καθώς πλησιάζει το τέλος της επιχειρησιακής του ζωής του δεν φαίνεται πως θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για το Su 57. Ωστόσο, μια συγκεκριμένες αναβαθμίσεις στο F-15 θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά αυτή την κατάσταση. Σε αυτό το βίντεο, αναλύουμε πως τα παλια αμερικανικά αεροσκάφη F-15 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τα Su-57;
Αεροσκάφη 5ης γενεάς όπως το Su-57 είναι σχεδιασμένα με χαρακτηριστικά stealth. Αυτό επιτυγχάνεται με σχεδιάσεις βασισμένες σε κεκλιμένες επιφάνειες οι οποίες αντανακλούν τη δέσμη του ραντάρ μακριά από την πηγή. Ακόμη, χρησιμοποιούν (Ram Radar Absorbing Materials) υλικά τα οποία απορροφούν την ακτινοβολία του ραντάρ. Ωστόσο τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι σχεδιασμένα να αντανακλούν υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος.
Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα νέο ατρακτίδιο το οποίο θα αναρτάται εξωτερικά και θα προσέφερε στο F-15 τη δυνατότητα IRST (Infra-red search and track), δηλαδή να ανιχνεύει την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα εχθρικά αεροσκάφη. Ως εκ τούτου, αεροσκάφη τεχνολογίας stealth θα έβλεπαν το πολύτιμο αυτό προνόμιο του δύσκολου εντοπισμού τους να εξανεμίζεται και παλαιότερης γενιάς αεροσκάφη με καλύτερες σε ορισμένες περιπτώσεις πτητικές επιδόσεις (πχ F-16 vs F-35) να είναι σε θέση να τα καταρρίψουν.
Εφόσον εντοπίσει το ρωσικό αεροσκάφος, το F-15 θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ανιχνευτική ισχύ του ραντάρ του στο συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε από το ατρακτίδιο. Ο εντοπισμός του αεροσκάφους θα είναι πολύ πιο εύκολος καθώς δεν θα χρειάζεται να σαρωθεί μια μεγάλη περιοχή αλλά όλη η προσπάθεια θα συγκεντρώνεται σε ένα μικρό σημείο. Έπειτα το F-15 θα μπορεί να εξαπολύσει ένα βλήμα Raytheon AIM-120D AMRAAM για να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος.
Μήπως τέτοιες λύσεις μικρού κόστους οι οποίες αναβαθμίζουν δραστικά παλαιά αεροσκάφη, θα έπρεπε να αναζητήσει και η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το τουρκικό F-35?
Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί την πλήρη ανάλυση για το νέο θαυματουργό ατρακτίδιο: