Νεκρός από Ισραηλινά πυρά ο διοικητής της Χεζμπολάχ από τον IDF – Οξύνεται το κλίμα

Κοινοποίηση:
stratiotes-israil-tank-696x392

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, εξέφρασε το Σάββατο τις ανησυχίες του σχετικά με την αυξανόμενη αστάθεια που απειλεί τη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Κάιρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, ο Σίσι τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση ως «φαύλο και επικίνδυνο κύκλο αστάθειας», υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες της διαρκούς βίας μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την περιοχή αλλά και ευρύτερα τον κόσμο. Η αναταραχή στη Γάζα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας, το οποίο μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και να προκαλέσει περαιτέρω συγκρούσεις.

Από την πλευρά του ο Σεζουρνέ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις «γαλλικές προσπάθειες, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις» στην περιοχή.

Ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος ολοκληρώνει την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή, «κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους αμάχους».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόσφατη επίσκεψη εντάσσεται σε μια σειρά διεθνών διπλωματικών προσπαθειών που στοχεύουν στην αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα. Αυτή τη στιγμή, η απειλή μιας πιθανής ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ επιτείνει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές διαβουλεύσεις.

 

Η Αίγυπτος, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Οι έμμεσες συνομιλίες που διεξάγονται επικεντρώνονται στην επίτευξη μιας εκεχειρίας καθώς και στην απελευθέρωση των ομήρων. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι διεθνείς παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Οι συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ντόχα και θα επαναληφθούν την προσεχή εβδομάδα στο Κάιρο στην βάση νέας αμερικανικής συμβιβαστικής πρότασης συμβιβασμού. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε με αιτιάσεις τους «νέους όρους» του Ισραήλ στο αναθεωρημένο σχέδιο.

 

Το Ισραήλ «εξουδετέρωσε» διοικητή της Χεζμπολάχ

Tον διοικητή της Δύναμης Ραντβάν της Χεζμπολάχ, Χουσεΐν Ιμπραΐμ, ανακοίνωσε ότι σκότωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τον IDF, τον εντόπισε ισραηλινό drone εκτοξεύοντας πύραυλο. Ο υψηλόβαθμος αξωματικός οδηγούσε μηχανή εκείνη την ώρα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: