Νετανιάχου: Αίτημα αποχώρησης της UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες – Γαλλία υπέρ της παραμονής

Κοινοποίηση:
meaculpa-netaniaxou-696x522

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε με έντονο τρόπο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σχετικά με τον ισραηλινό στρατό και την υποτιθέμενη στοχοποίηση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο. Σε δημόσια δήλωσή του, χαρακτήρισε αυτές τις κατηγορίες «εντελώς λανθασμένες», υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είχαν πρόθεση να πλήξουν τα μέλη της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

 

Ο Νετανιάχου επανέλαβε την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω περιστατικά. Η κυβέρνηση του Ισραήλ εκφράζει λύπη για οποιαδήποτε ζημιά έχει προκληθεί στο προσωπικό της UNIFIL, επισημαίνοντας ότι ο στρατός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους ειρηνευτές ενώ ταυτόχρονα πλήττει τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού επικεντρώνονται στην καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από τη Χεζμπολάχ. Ο στρατός προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους πολίτες και στους ειρηνευτές, αλλά η κατάσταση στην περιοχή είναι περίπλοκη και οι επιχειρήσεις απαιτούν γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες.

«Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι κυανόκρανοι θα μείνουν στον Λίβανο
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.

«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».

Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response