Νετανιάχου: Δεν υπάρχει συμφωνία για διήμερη κατάπαυση του πυρός – Αν υπήρχε θα την είχα αποδεχθεί

Κοινοποίηση:

Κάθετος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ για την εκεχειρία στη Γάζα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος Λικούντ τη Δευτέρα (28/10), τόνισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα διήμερης εκεχειρίας στη Γάζα για την επιστροφή των τεσσάρων ομήρων.

Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου δήλωσε πως: «Είναι πιθανόν η Χαμάς να δεχθεί υποχωρήσεις, αν μετάσχει στις συζητήσεις. Όμως, δεν θα το κάνει επειδή θέλει να δεχτεί τις υποχωρήσεις, αλλά επειδή αναζητεί μια ανάπαυλα, μια ανάσα. Τι τους δίνετε λοιπόν; Ημέρες ανάπαυλας, επιτρέποντάς τους να βγουν από τις σήραγγες. Αυτή είναι μία από τις εκδοχές που συζητάμε επί του παρόντος».

Ο Νετανιάχου σημείωσε παράλληλα, πως εάν η αιγυπτιακή πρόταση για επιστροφή τεσσάρων ομήρων με διήμερη κατάπαυση του πυρός ήταν πραγματική, θα την είχε αποδεχθεί «αμέσως», αλλά είπε: «Δεν υπάρχει».

«Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των διαμεσολαβητών και της Χαμάς για να εξεταστεί η σκοπιμότητα των συνομιλιών και η συνεχής προσπάθεια προώθησης μιας συμφωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

Επίσης, τονίστηκε ότι ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, επιστρέφει από το Κατάρ. Ο Μπαρνέα, ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συζήτησαν «μια νέα ενοποιημένη πρόταση που συνδυάζει προηγούμενες προτάσεις και λαμβάνει επίσης υπόψη τα κύρια θέματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή» κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην Ντόχα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η αναφορά του Νετανιάχου σε «πρόσφατες εξελίξεις» αναφέρονται στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response