Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ ετοιμάζει μεγαλύτερη επίθεση από αυτή της 7ης Οκτωβρίου

Κοινοποίηση:
Benjamin-netaniaxou

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πρόσφατα ότι η Χεζμπολάχ προγραμματίζει μια επίθεση κατά του Ισραήλ που θα είναι “ακόμη μεγαλύτερη” από αυτήν που εκδηλώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αυτή η επίθεση είχε οργανωθεί από μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από τη Γάζα. Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι προετοιμασίες της Χεζμπολάχ περιλαμβάνουν την κατασκευή υπόγειων σηράγγων κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εισβολές.

 

 

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν ετοιμάσει μια σειρά επιθέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση τζιπ, μοτοσικλετών, καθώς και ρουκετών και πυραύλων. Η αναφορά του σε υπόγειες σήραγγες υποδεικνύει μια καλά οργανωμένη στρατηγική για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές οι σήραγγες βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τα σύνορα, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για άμεση απειλή.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός είχε εντοπίσει σύγχρονα όπλα ρωσικής κατασκευής σε κρυψώνες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την ανησυχία σχετικά με την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων στη Χεζμπολάχ και τις δυνατότητές της να εκτελέσει επιθέσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο ανταλλαγής πυρών στα σύνορα με μαχητές της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ άρχισε στις 23 Σεπτεμβρίου μια σφοδρή εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων κατά προπυργίων της οργάνωσης στον Λίβανο. Μια εβδομάδα αργότερα ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει ότι θέλει να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορά του και να βάλει τέλος στην εκτόξευση ρουκετών από τη σιιτική οργάνωση, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ των σχεδόν 60.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν.

 

Η Χεζμπολάχ, δηλώνοντας ότι ενεργεί σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς, είχε ανοίξει μέτωπο κατά του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τότε που άρχισε η εκστρατεία των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει σχεδόν 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, και σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, σχεδόν 500.00 έχουν διαφύγει στη Συρία.

Στο τέλος της συνέντευξης που παραχώρησε σε γνωστή δημοσιογράφο του CNews, ενός συντηρητικού ειδησεογραφικού δικτύου, ο Νετανιάχου την ευχαρίστησε για τη δέσμευση αυτού του μέσου ενημέρωσης στον “αγώνα για την ελευθερία, καθώς αγωνίζεστε για τον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό που έχει δώσει τόσα πολλά στον κόσμο και ο οποίος δέχεται επίθεση από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό”, τόνισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response