Νιγηρία: Πογκρόμ σε χριστιανικά χωριά από τζιχαντιστές

Κοινοποίηση:
nigiria

Ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ έχει πυροδοτηθεί στη Νιγηρία εις βάρος των χριστιανικών κοινοτήτων, με πρωταγωνιστές μουσουλμάνους βοσκούς και τζιχαντιστές τρομοκράτες.

Οι βοσκοί Φουλάνι και άλλοι τρομοκράτες σκότωσαν αυτή την εβδομάδα 15 χριστιανούς στην πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας, μετά τη δολοφονία ενός άλλου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές.

Οι δράστες επιτέθηκαν την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου) στο χριστιανικό χωριό Ανγκουάν Μαγκάτζι, στην κομητεία Καούρου, σκοτώνοντας τρεις χριστιανούς, μετά την επίθεση στο χωριό Κίγκαμ την Τρίτη, όπου σκοτώθηκαν άλλοι τρεις, δήλωσε ο Άμπελ Χαμπίλα Αντάμου, ηγέτης της κοινότητας της περιοχής.

«Οι τρομοκράτες τραυμάτισαν επίσης άλλα τέσσερα άτομα στα δύο χωριά», είπε.

«Με θλίψη σας ενημερώνουμε για την αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον χριστιανών από τους ένοπλους βοσκούς Φουλάνι και τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Αντάμου σε γραπτό μήνυμα στο Morning Star News. «Η χώρα μας αιμορραγεί και το αίμα των αθώων χριστιανών κραυγάζει για δικαιοσύνη».

«Ο τόπος μας βρίσκεται υπό πολιορκία από τους εχθρούς μας, τους τρομοκράτες και τους βοσκούς», δήλωσε ο Αντάμου.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στη νιγηριανή κυβέρνηση να τερματίσει επειγόντως τις αδιάκοπες επιθέσεις κατά των χριστιανών στην πολιτεία Καντούνα, καθώς και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν γίνει ενδημικές.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ιερή είναι η ζωή για κάθε ανθρώπινη κοινωνία, καταδικάζουμε αυτές τις δολοφονίες και επαναλαμβάνουμε το γεγονός ότι οι επιθέσεις είναι αρκετά απεχθείς για την ειρηνική κοινωνία και τον λαό μας», δήλωσε ο Αντάμου. «Καλούμε την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα να προσεγγίσει τα θέματα ασφάλειας με απόλυτη ειλικρίνεια και εντιμότητα, καθώς και να επιφορτίσει τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας να είναι πιο προληπτικοί στην αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας που αφορούν τον τόπο μας».

Η Νιγηρία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο σε χριστιανούς που σκοτώθηκαν για την πίστη τους το 2022, με 5.014, σύμφωνα με την έκθεση της Open Doors 2023 World Watch List (WWL). Ήταν επίσης πρώτη στον κόσμο σε απαγωγές χριστιανών (4.726), σεξουαλικές επιθέσεις ή παρενοχλήσεις, βίαιους γάμους ή σωματικές ή ψυχικές κακοποιήσεις, ενώ είχε τις περισσότερες επιθέσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις για λόγους πίστης. Όπως και το προηγούμενο έτος, η Νιγηρία ήταν η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επιθέσεις σε εκκλησίες και εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους.

Στη λίστα World Watch List 2023 των χωρών όπου είναι πιο δύσκολο να είσαι χριστιανός, η Νιγηρία ανέβηκε στην έκτη θέση, την υψηλότερη κατάταξη που έχει καταλάβει ποτέ, από την 7η θέση που ήταν το προηγούμενο έτος.

«Μαχητές των Φουλάνι, της Μπόκο Χαράμ, της Επαρχίας Δυτικής Αφρικής του Ισλαμικού Κράτους (ISWAP) και άλλοι πραγματοποιούν επιδρομές σε χριστιανικές κοινότητες, σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας, βιάζοντας και απαγάγοντας για λύτρα ή σεξουαλική δουλεία», σημειώνει η έκθεση του WWL. «Φέτος είδαμε επίσης αυτή τη βία να επεκτείνεται στο νότιο τμήμα της Νιγηρίας, όπου πλεονάζουν οι Χριστιανοί… Η κυβέρνηση της Νιγηρίας συνεχίζει να αρνείται ότι πρόκειται για θρησκευτική δίωξη, οπότε οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των χριστιανών πραγματοποιούνται ατιμώρητα».

Οι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι Φουλάνι, οι οποίοι αριθμούν εκατομμύρια σε ολόκληρη τη Νιγηρία και το Σαχέλ, αποτελούνται από εκατοντάδες φυλές πολλών διαφορετικών γενεαλογικών γραμμών, οι οποίες δεν έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά ορισμένοι Φουλάνι ακολουθούν τη ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία, σημειώνει σε έκθεσή της για το 2020 η Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη Διεθνή Ελευθερία ή την Πίστη (APPG) του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Υιοθετούν μια ανάλογη στρατηγική με την Μπόκο Χαράμ και το ISWAP και επιδεικνύουν σαφή πρόθεση να στοχοποιήσουν χριστιανούς και ισχυρά σύμβολα της χριστιανικής ταυτότητας», αναφέρει η έκθεση της APPG.

Οι Χριστιανοί ηγέτες στη Νιγηρία έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις των βοσκών σε χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ζώνη της Νιγηρίας εμπνέονται από την επιθυμία τους να καταλάβουν με τη βία τα εδάφη των χριστιανών και να επιβάλουν το Ισλάμ, καθώς η ερημοποίηση τους έχει καταστήσει δύσκολο να συντηρήσουν τα κοπάδια τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: