Νοθευμένο μέλι: Πώς θα το ξεχωρίζετε σε χρόνο “ντε – τε”

Κοινοποίηση:
meli_nothmeno

Πολλοί είναι οι πολίτες που αγοράζουν μέλι αλλά παραμένουν με την απορία αν το προϊόν που πήραν είναι γνήσιο ή νοθευμένο. Για να είμαστε ειλικρινής, το νοθευμένο μέλι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στις αγορές οπότε ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στο τοπίο.

Για να καταλάβουμε αν το μέλι μας είναι αγνό το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά την κατηγορία μελιού την οποία προτιμάμε. Αν δούμε κάποια παρέκκλιση τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να αναρωτηθούμε αν είναι νοθευμένο ή όχι το μέλι μας. Εκτός αυτού υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξουμε τη γνησιότητα του μελιού μας. Ας τους δούμε αναλυτικά:

Ο πιο απλός τρόπος είναι από ένα ύψος με ένα κουταλάκι να αφήσουμε το μέλι να στάξει. Αν η λεπτή γραμμή που δημιουργείται δεν κόβεται, υπάρχει δηλαδή συνεχόμενη ροή, τότε το μέλι μας είναι ανόθευτο.

Ένα άλλο τεστ που είναι εύκολο να κάνουμε είναι να βάλουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι νερό, αν αυτό διαλυθεί τότε είναι νοθευμένο με κάποια γλυκαντική ουσία ενώ αν πέσει κάτω όπως είναι τότε είναι γνήσιο.

photo_1627436712678_960862eac951

Επίσης μπορούμε να βουτήξουμε ένα φιτίλι μέσα στο μέλι και να το ανάψουμε με τον αναπτήρα μας αν καεί τότε το μέλι μας είναι αγνό.
Ένα τελευταίο πείραμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε μερικές σταγόνες μέλι πάνω σε στυπόχαρτο, αν απορροφηθεί τότε πρόκειται για νοθεία.

Ζαχάρωμα: Φυσική διαδικασία

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ένα μέλι που έχει κρυσταλλώσει είναι νοθευμένο. Το ζαχάρωμα είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο μέλι και ανάλογα με το είδος του ζαχαρώνει εύκολα ή δύσκολα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εμείς κατά την αγορά ενός μελιού είναι να εμπιστευόμαστε τον παραγωγό από τον οποίο προμηθευόμαστε το μέλι. Η Beesart παράγει εδώ και μία δεκαετία αγνό και ανόθευτο μέλι προσφέροντας το προϊόν της σε εκατοντάδες πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: