Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ βάζει τέλος στην απόκτηση F-35 από την Τουρκία  

Κοινοποίηση:
F-35

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές επεξεργάζονται ειδικό νέο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την πώληση οπλικών συστημάτων αιχμής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού F-35 Lightning II 5ης γενιάς σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Εφόσον αυτό ψηφισθεί, κάτι σχεδόν σίγουρο, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει ποτέ αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς και αυτό θα δεσμεύει και τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δοκίμασε για πρώτη φορά στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Για τον λόγο αυτόν, ορισμένοι γερουσιαστές των ΗΠΑ ανέλαβαν δράση για να προστατεύσουν την τεχνολογία των αεροσκαφών F-35, από “απειλές”, όπως τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Oι γερουσιαστές των ΗΠΑ επικεντρώνονται στην απαγόρευση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών σε κράτη που αγοράζουν μη αμερικανικά συστήματα και όπλα που αποτελούν πιθανή απειλή για τα F-35, ειδικά τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Ο δημοκράτης Eliot Engel, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ήταν ένας από τους βασικούς Γερουσιαστές που συνέταξε το νομοσχέδιο, προτείνοντας ειδικούς όρους για τις πωλήσεις όπλων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ένγκελ, οι χώρες που θα αγοράζουν το F-35 θα πρέπει να ενημερώσουν την Ουάσινγκτον για τα σχέδιά τους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεροσκάφη.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Έλιοτ Ένγκελ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του σώματος, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε την προτεινόμενη συμφωνία για τα F-22 προς υπογραφή, αφού το Ισραήλ είχε αποδεχθεί εγγράφως το νομοσχέδιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπέγραψε την αποδοχή του, λίγο πριν υπογράψει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ και Μπαχρέιν.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα πουλήσουν περισσότερα F-35, σε άλλες χώρες, χωρίς να υπάρχει ένσταση του Ισραήλ.

“Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότιδεν παραδώσει θανατηφόρα όπλα στα χέρια κανενός, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πολλούς παραμέτρους”, δήλωσε ο Ένγκελ σε δήλωση του.

“Εναπόκειται λοιπόν στο Κογκρέσο να εξετάσει τις συνέπειες που επιτρέπει στους νέους συνεργάτες να αγοράζουν το F-35 και άλλα προηγμένα συστήματα”, τόνισε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενεντέζ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και τη Γερουσιαστή Ντιάν Φέινστεϊν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: