Νορβηγία: Προχωρά σε αμφιλεγόμενες κινήσεις υπέρ αμφιβόλου εμπιστοσύνης ΜΚΟ

Κοινοποίηση:
mikita-karasiou-HO6aBrYi3kE-unsplash

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες χρηματοδότησης με έξι ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αυτές οι συμφωνίες αποσκοπούν στη βελτίωση της οικονομικής τους σταθερότητας, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της δημόσιας βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν.

 

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, το Όσλο προγραμματίζει να διαθέσει ετήσιο ποσό ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων κορωνών (162 εκατομμύρια ευρώ) στις συγκεκριμένες ΜΚΟ κατά την πενταετία 2025-2029.

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας της Νορβηγίας, ‘Οσμουντ ‘Οκρουστ, τόνισε ότι η ανάγκη για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγαλύτερη από ποτέ και ότι η διεθνής χρηματοδότηση για αυτές τις προσπάθειες είναι πιο αβέβαιη από ποτέ.

Οι πολυετείς αυτές συμφωνίες, οι οποίες θα υπογραφούν “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, μια πρακτική που εφαρμόστηκε το 2020, προσφέρουν στους παράγοντες της ανθρωπιστικής βοήθειας μεσοπρόθεσμη ορατότητα που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους

Ανάμεσα στις έξι ΜΚΟ που επιλέχτηκαν ως δικαιούχοι αυτής της βοήθειας, αρκετές ανακοίνωσαν πρόσφατα μεγάλες μειώσεις του ανθρωπιστικού τους έργου μετά την ανακοίνωση για το πάγωμα της δημόσιας αμερικανικής βοήθειας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Με ειδίκευση στις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης ναρκών, η Norsk Folkehjelp δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό της κατά περισσότερο από το μισό και να απολύσει 1.700 εργαζόμενους σε 12 χώρες.

 

Χθες, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), του οποίου σχεδόν το 20% του συνολικού προϋπολογισμού προερχόταν από τις ΗΠΑ το 2024, ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει δραστηριότητες σε σχεδόν είκοσι χώρες στα τέλη Φεβρουαρίου.

“Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για το NRC, καθώς προσφέρει προβλεψιμότητα και ευελιξία που έχουμε τόσο πολλή ανάγκη”, αντέδρασε σήμερα η Καμίλα Βάσζινκ, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Πολιτικής της ΜΚΟ, σε επιστολή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Ωστόσο, αυτό αποτελεί μέρος νορβηγικών πόρων για την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ήδη προϋπολογιστεί και επομένως δεν θα συμβάλει στα πολλά χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ προγράμματα, τα οποία επί του παρόντος έχουν διακοπεί λόγω του παγώματος της ξένης βοήθειας”, πρόσθεσε.

 

Ίδια αντίδραση από τη Norsk Folkehjelp.

“Η συμφωνία αυτή σχεδιάστηκε για να λειτουργεί παράλληλα με τα αμερικανικά κονδύλια που η Norsk Folkehjelp έχει λάβει έως σήμερα και δεν θα αμβλύνει καμιά από τις συνέπειες που το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας έχει στα προγράμματά μας”, διευκρίνισε ο Χάακον ‘Εντεγκααρντ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε στις 20 Ιανουαρίου το πάγωμα της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας για 90 ημέρες, τον απαιτούμενο χρόνο για μια πλήρη επανεξέταση προκειμένου να αξιολογηθεί η συμβατότητά της με την πολιτική που προτίθεται να ασκήσει, συγκεκριμένα κατά των προγραμμάτων που ευνοούν την άμβλωση, τον οικογενειακό προγραμματισμό ή ακόμη επικροτούν τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη.

 

Αμερικανός δικαστής μπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα το πάγωμα αυτής της βοήθειας.

Η αμερικανική υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης (USAID) διαχειρίζεται προϋπολογισμό 42,7 δισεκ. δολαρίων (40,8 δισεκ. ευρώ), ποσό που από μόνο του αντιπροσωπεύει το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια το 2024 παγκοσμίως, έναντι 78 εκατομμυρίων το 2015.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response