Νοσοκομείο Νίκαιας: Επικίνδυνες οι συνθήκες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους

Κοινοποίηση:
nikaia_-nosokomeio

Τις επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους, που με ευθύνη της διοίκησης, της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο επισημαίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, σε απόφαση που έλαβαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση. Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι ασθενείς εκτίθενται σε κίνδυνο λόγω ελλείψεων και προβλημάτων τόσο στην καθημερινή λειτουργία όσο και στη γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Η υποστελέχωση του τμήματος νεότερων απεικονιστικών μεθόδων και το ξεπούλημα της υπηρεσίας διάγνωσης των αξονικών τομογραφιών σε ιδιωτική εταιρεία συνεχίζεται. Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε με την εταιρεία βάζει όριο 120 αξονικών σε κάθε γενική εφημερία, που θα μπορούν να διαγνωστούν από την εταιρεία. Το όριο αυτό που μπαίνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια είναι αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο. Ποιος θα κρίνει ποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία αν όχι ο θεράπων ιατρός; Ποιος θα πάρει την ευθύνη να κινδυνεύσει έστω και ένας ασθενής επειδή εξαντλήθηκε το όριο των 120 αξονικών τομογραφιών και δεν πρόλαβε να κάνει; Θα περιμένει ο πολυτραυματίας που θα έρθει πχ στις 4 το πρωί να αλλάξει η βάρδια για να κάνει αξονική; Η ευθύνη για όποιον ασθενή τεθεί σε κίνδυνο λόγω μη δυνατότητας απεικόνισης βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση.

Προβλήματα και δυσλειτουργίες προκύπτουν και σε άλλα κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω παλαιότητας μηχανημάτων αλλά και έλλειψης προσωπικού. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν είχε χαλάσει ο βιοχημικός αναλυτής εν μέσω γενικής εφημερίας, τα ακτινολογικά μηχανήματα δυσλειτουργούσαν στην τελευταία γενική εφημερία. Σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο δηλαδή, παραλίγο να μην μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες!

Γνωστή είναι η τεράστια καθυστέρηση που δημιουργείται λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων, και αν η διοίκηση ισχυρίζεται ότι είναι περισσότεροι από ποτέ, να μας πει γιατί για παράδειγμα στο παθολογικό ιατρείο στις γενικές εφημερίες μπορεί να υπάρχει μόνο ένας στη βάρδια. Η γιατί σε έναν ολόκληρο όροφο του νοσοκομείου μπορεί να υπάρχει ένας τραυματιοφορέας και μάλιστα στην πρωινή βάρδια που πρέπει να γίνουν όλες οι μεταφορές για τις εξετάσεις. Γνωρίζει κανένας αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία των ασθενών;

Η έναρξη της απαραίτητης ανακαίνισης του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου γίνεται χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών. Το να δοθούν σε μία παθολογική κλινική 35 κρεβάτια διάσπαρτα σε όλο το νοσοκομείο θέτει υπό αίρεση την σωστή παρακολούθηση και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης σε ένα επείγον περιστατικό. Ειδικά με το δεδομένο ότι οι παθολογικές κλινικές κατά μέσο όρο πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 εισαγωγές, ενώ ήδη έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς, δημιουργεί το ερώτημα που θα νοσηλευτούν οι υπόλοιποι ασθενείς; Σε ράντζα; Σε κρεβάτια άλλων κλινικών; Και οι ασθενείς των άλλων κλινικών, πχ οι καρδιολογικοί ασθενείς θα νοσηλεύονται αυτοί σε ράντζα;

Η απόφαση της διοίκησης για απαγόρευση των τακτικών εισαγωγών τη μέρα της γενικής εφημερίας και την προηγούμενη, η οποία αντικαταστάθηκε από την σύσταση για περιορισμό των εισαγωγών είναι απαράδεκτη. Προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στους γιατρούς, «να βάλουν πλάτη» για την ύπαρξη κενών κλινών, ενώ γνωρίζει ότι αυτές δεν υπάρχουν και ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, ότι υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία, οι οποίες με ευθύνη της διοίκησης έγιναν ακόμα μεγαλύτερες όταν μείωσε τις χειρουργικές αίθουσες. Η ευθύνη της μη ύπαρξης κενών κλινών βαρύνει μόνο τη διοίκηση!

Ο αριθμός υπηρετούντων ειδικευμένων παθολόγων παραμένει αναλογικά πάρα πολύ χαμηλός σε σχέση με άλλα νοσοκομεία αντίστοιχης κίνησης ασθενών (πχ Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Αττικό).

Συνέπεια του παραπάνω είναι ότι το νοσοκομείο μας προτιμάται πλέον για μερική και όχι πλήρη εκπαίδευση στην Παθολογία. Η ταχεία ανακύκλωση των ειδικευόμενων γιατρών αφήνει τα τμήματα με ελάχιστους γιατρούς με εμπειρία στην διαχείριση των ασθενών, ιδιαίτερα των βαρέως πασχόντων. Πέραν τούτου, οι τελευταίοι μήνες μας δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες για την δίκαιη τήρηση της σειράς αποχώρησης των παρατασιακών ειδικευόμενων από το νοσοκομείο.

Το Γραφείο Προσωπικού ενημερώνει την τελευταία στιγμή, ακόμη και την ίδια ημέρα τους συναδέλφους που απολύονται, στερώντας τους την νόμιμη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα στην ΥΠΕ για συνέχιση της παράτασης σε άλλο νοσοκομείο, αλλά και το δικαίωμα να πάρουν την άδεια που δικαιούνται».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Να ψοφησετε ρε αχρηστοι …….Για να ζησει η ΝΔ …..

Comments are closed.