Ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του «Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τον Καβαλά, τον Ντεμιρτάς, γι’ αυτούς», γράφει η τουρκική ιστοσελίδα Τζουμχουριέτ.
Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι ο Ερντογάν «Δεν ξέρει καν τη διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
»Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επιβάλλει τίποτα στην Τουρκία. Είναι σοβαρή αδυναμία ότι αντιμετωπίζει τέτοια νομικά ζητήματα με τη μορφή έλλειψης ενημέρωσης ή κυρίως εκτροπής, σαν να επρόκειτο για επιβολή εξωτερικών δυνάμεων».
Ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του στο Κατάρ, είχε κάνει λόγο για την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κατά του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και του συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντερμιτάς:
«Για εμάς, αυτές είναι άκυρες. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω από την απόφαση του δικαστικού μας σώματος. Ας κάνουν ότι θέλουν».
Επικρίνοντας τον Ερντογάν, ο πρώην άνθρωπός του, πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπουργός Εξωτερικών, σύμβουλός του και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου είπε:
«Ο κ. Ερντογάν έχει μια σύγχυση στο μυαλό του και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια βασική έλλειψη γνώσεων για ορισμένους βασικούς θεσμούς μετά από τόσα χρόνια κρατικής εμπειρίας.
»Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν λέει “Δεν αναγνωρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.
»Δεν γνωρίζει καν τη διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια δομή με την οποία διαπραγματευόμαστε και την οποία υιοθετούμε ως στόχο για να εισέλθουμε στο μέλλον.
»Το Συμβούλιο της Ευρώπης, από την άλλη, ιδρύθηκε το 1949 και η Τουρκία έγινε μέλος τη χρονιά που ιδρύθηκε. Μια χώρα στην οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε αργότερα την εξουσία του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επιβάλλει τίποτα στην Τουρκία.
»Είναι σοβαρή αδυναμία ότι αντικατοπτρίζει τέτοια νομικά ζητήματα με τη μορφή έλλειψης ενημέρωσης ή κυρίως εκτροπής, σαν να επρόκειτο για επιβολή εξωτερικών δυνάμεων.
»Επομένως, αυτές οι δηλώσεις που στοχεύουν να προκαλέσουν ένα κλίμα εξωτερικής σύγκρουσης δεν είναι σωστές δηλώσεις».
«Η εθνική κυριαρχία, πάνω απ’ όλα, διασφαλίζεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διασφαλίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Το θεωρώ δήλωση που στερείται γνώσης και οράματος» πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.
Να ήταν μόνο αυτή την θολότητα που έχει στο μυαλό του; Εδώ δεν ξέρει ότι η Κύπρος ήταν πάντα ένα κράτος. Πιστεύει ότι η Κύπρος και η ιστορία της ξεκινά πριν λίγα χρόνια. Ενώ η Κύπρος έχει ιστορία από π.Χ. Πιστεύει ότι η οικονομία της Τουρκίας πάει καλά για αυτό θα πάει και στο διάστημα, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει ψωμί και πατάτες. Νομίζει ότι οι λαοί επιθυμούν πολέμους και δεν περνά καν από το μυαλό του ότι ο κόσμος, η ανάπτυξη και η οικονομία σε όλη την οικουμένη επιθυμούν ειρήνη. Αυτοί οι παρανοικοί ηγέτες έπρεπε να απομονώνονται από όλους τους υπόλοιπους γιατί φέρνουν την ανθρωπότητα πολύ πίσω. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον “κύριο” αυτόν.