Μία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου φαίνεται να καταγράφει τη διαδρομή της σφαίρας που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μάικλ Χάριγκαν, συνταξιούχος πράκτορας του FBI, είπε η φωτογραφία που κατέγραψε ο φωτογράφος των New York Times απαθανατίζει ακριβώς τη στιγμή που η σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι του Τραμπ αφήνοντας πίσω της μια λευκή γραμμή, αποκαλύπτοντας την προφανή πορεία της. Η viral πλέον φωτογραφία κάνει πάταγο στο διαδίκτυο.
Τα απλά βαλλιστικά μαθηματικά έδειξαν ότι ήταν δυνατή η σύλληψη μιας σφαίρας όπως πιθανότατα έκανε ο Μιλς σε μια φωτογραφία, είπε ο Χάριγκαν. Ο Μιλς χρησιμοποιούσε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Sony ικανή να τραβήξει εικόνες έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες με ταχύτητα κλείστρου 1/8.000 του δευτερολέπτου — εξαιρετικά γρήγορα για τα βιομηχανικά πρότυπα. Ο άλλος παράγοντας είναι η ταχύτητα της σφαίρας από το όπλο. Το Σάββατο οι αρχές επιβολής του νόμου εντόπισαν ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 στο σημείο από τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς που πιστεύουν ότι ήταν ο ένοπλος.
«Εάν ο ένοπλος πυροβόλησε με ένα τουφέκι τύπου AR-15, οι σφαίρες διαμετρήματος 0,223 ή 5,56 χιλιοστών που χρησιμοποιούν ταξιδεύουν με περίπου 975 μέτρα ανά δευτερόλεπτο όταν αφήνουν το στόμιο του όπλου», είπε ο Χάριγκαν. «Και με ταχύτητα κλείστρου 1/8.000 του δευτερολέπτου, αυτό θα επέτρεπε στη σφαίρα να ταξιδέψει περίπου 300 εκατοστά ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό».
«Οι περισσότερες κάμερες που χρησιμοποιούνται για τη λήψη εικόνων από σφαίρες κατά την πτήση χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για κανονική φωτογράφιση, επομένως η λήψη μιας σφαίρας σε μια πλευρική τροχιά, όπως φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία, θα ήταν μια λήψη στο εκατομμύριο και σχεδόν αδύνατο να πιάστε ακόμα κι αν κάποιος ήξερε ότι ερχόταν η σφαίρα», είπε.
Στην τελευταία αποστολή του ο Χάριγκαν, ηγήθηκε της μονάδας εκπαίδευσης πυροβόλων όπλων του γραφείου και επί του παρόντος εργάζεται ως σύμβουλος στη βιομηχανία πυροβόλων όπλων. «Δεδομένων των περιστάσεων, αν αυτό δεν δείχνει τη διαδρομή της σφαίρας στον αέρα, δεν ξέρω τι άλλο θα ήταν», είπε.
Ο Νταγκ Μιλς γεννήθηκε στο Greensboro, N.C., το 1960. Σπούδασε στο Northern Virginia Community College στη Βιρτζίνια. Ζει με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του. Καλύπτει τους προέδρους των ΗΠΑ από το 1983, ξεκινώντας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ άρχισε να εργάζεται στο γραφείο των New York Times στην Ουάσιγκτον το 2002.
Πριν ενταχθεί στους New York Times υπηρέτησε ως επικεφαλής φωτογράφος για το Associated Press (AP) στην Ουάσιγκτον για 15 χρόνια. Μετά από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας στο γραφείο της United Press International στην Ουάσιγκτον, εντάχθηκε στο AP.
Το 1993, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την κοινή κάλυψη της εκστρατείας Κλίντον/Γκορ από το AP. Έλαβε ένα δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ για την κοινή ερευνητική του κάλυψη με το AP για την υπόθεση Κλίντον/Λεβίνσκι. Το 2020 και το 2023, η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου απένειμε στον Mills το Βραβείο Αριστείας στην Κάλυψη Προεδρικών Ειδήσεων.
Ο Μιλς είναι επίσης γνωστός για τη φωτογράφιση αθλημάτων. Έχει καλύψει δημοφιλή αθλητικά γεγονότα όπως το World Series, και τα Super Bowls, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις γκολφ όπως τα Masters και 16 Olympics.
Πινακωτή πινακωτή από το άλλο μου τ’αυτί
Στο βάθος φαίνεται και ένα ουφο
Μήπως τον πυροβόλησε αυτός και η κάμερα ήταν και πιστόλι;