Τα παιδιά ήδη πεθαίνουν από την πείνα στην Υεμένη, όπου οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τον «χειρότερο λιμό που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».
Αυτός είναι ο πραγματικός ιός. Στην Υεμένη τον επόμενο μήνα οι κάτοικοι θα πρέπει να μοιράζονται σε μερίδες την ήδη περιορισμένη ποσότητα φαγητού που διαθέτουν. Ο ΟΗΕ το περασμένο Μάρτιο είχε ζητήσει 3.85 δις δολάρια αλλά μόνο τα μισά καλύφθηκαν.
Η Υεμένη έχει 2.3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών εξαιρετικά υποσιτισμένα ενώ από τον επόμενο μήνα συνολικά 11.3 εκατομμύρια παιδιά θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο επιβίωσης!
Που είναι οι μεγάλοι ηγέτες να ‘σώσουν’ με το εμβόλιο της τροφής; Που είναι τα κανάλια να δείξουν την κατάντια της ανθρωπότητας;
Ντροπή και μόνο ντροπή..
2,3 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας στην Υεμένη
Εν μέσω της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο, περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Υεμένη αναμένεται να πεινάσουν ή να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας μέχρι το τέλος του 2021.
Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, σηματοδοτώντας μόνο έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο τα παιδιά της Υεμένης πληρώνουν με τη ζωή τους σε μια κρίση που δεν έχουν κανένα ρόλο στη δημιουργία. Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και είναι αποτρέψιμο.
“Ο κόσμος δεν πρέπει να αποδεχτεί ότι τα παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από την πείνα , τις ασθένειες και τον πόλεμο”, δήλωσε ο Xavier Joubert, Διευθυντής της Save the Children’s Country για την Υεμένη. “Η πείνα στην Υεμένη είναι μια εντελώς ανθρώπινη κληρονομιά αυτού του πολέμου και η αύξηση των επιπέδων υποσιτισμού των παιδιών γύρω από τις γραμμές των συγκρούσεων δείχνει τον αντίκτυπο αυτής της βάναυσης σύγκρουσης στα παιδιά”.
Η Claire Nicoll εργάζεται για την ομάδα ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Save the Children. Το καλοκαίρι του 2019, η Claire ζούσε και δούλευε στην Υεμένη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, γνώρισε πολλά παιδιά, μητέρες και πατέρες των οποίων οι ιστορίες έχουν μείνει μαζί της. Εδώ είναι ένα από αυτά.
Σπρώχτηκε στα πρόθυρα της πείνας στην Υεμένη
Σήμερα, επισκεφθήκαμε μια μονάδα υγείας στο αγροτικό Hajjah, στη βόρεια Υεμένη. Η εγκατάσταση ήταν μικρή και πολύ απομακρυσμένη, αλλά υπήρχαν ακόμη δεκάδες οικογένειες που περίμεναν να δουν τον γιατρό. Σε μια χώρα με ακρωτηριασμένο σύστημα υγείας, αυτές οι εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν μια απεγνωσμένα απαραίτητη σωτηρία.
Γνώρισα τη 18μηνη Λέιλα* και τη μητέρα της Ραγιά*, και η ιστορία τους είναι μια που ξέρω ότι θα μείνει μαζί μου. Η Λέιλα πάσχει από Σοβαρό Οξύ Υποσιτισμό – τη πιο θανατηφόρα μορφή υπερβολικής πείνας που μπορεί εύκολα να σκοτώσει τη ζωή μικρών παιδιών. Στην Υεμένη , το κάνει συχνά.
Όταν η Ραγιά έβγαλε τη φανέλα της Λέιλα για εξέταση, προσπάθησα να κρατήσω την έκφρασή μου ουδέτερη. Έπαθα σοκ με το πόσο οδυνηρά αδύνατη ήταν.
«Τι θα κάνατε – να πάρετε ένα παιδί στο νοσοκομείο ή να ταΐσετε τα άλλα;»
Αυτή είναι η ερώτηση που έκανε η Rayah όταν μου είπε για το πώς η βάναυση τετραετής σύγκρουση έχει επηρεάσει τη ζωή της. Δείχνει τις αδύνατες επιλογές που αντιμετωπίζουν πολλές μητέρες στην Υεμένη καθημερινά. Δεν πήγε τη Λέιλα στο νοσοκομείο νωρίτερα, όταν η ανάκαμψη θα ήταν εγγυημένη, καθώς το κόστος μεταφοράς θα της άφηνε χρήματα για να ταΐσει τα άλλα της παιδιά.
Ο σύζυγός της, δάσκαλος, δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες και η οικογένεια έχει επιβιώσει με ψωμί και τσάι – με ντομάτες ως περιστασιακό κέρασμα – για δύο χρόνια.
Ο Rayah έχει ήδη χάσει δύο παιδιά, το ένα από την πείνα και το άλλο από τον καρκίνο. Μου είπε με έναν ουσιαστικό τόνο ότι ο καρκίνος ήταν πιο εύκολο να αντέξει, καθώς ο θάνατος ήταν πιο γρήγορος και ένιωθε λιγότερο υπεύθυνη.
Δεν είχα απάντηση στην ερώτησή της.
Ένα παιδί που πεθαίνει από την πείνα είναι ένα παιδί πάρα πολλά
Άκουσα πολλές ιστορίες σαν αυτή του Rayah σήμερα.
Σε κανέναν που μίλησα δεν μπορούσε να θυμηθεί ότι έφαγε ψάρι ή κρέας τον τελευταίο χρόνο. Οι περισσότερες μητέρες παρέλειπαν τα γεύματα ή ακόμη και λιμοκτονούσαν μόνο για να ταΐσουν τα παιδιά τους και πολλές από αυτές είχαν υποσιτιστεί επικίνδυνα.
Μου είπαν πώς η ζωή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, πώς η σύγκρουση τους έχει στερήσει την ικανότητα να φροντίζουν τα παιδιά τους. Οι φραγμοί στις εισαγωγές τροφίμων και οι εκτοξευόμενες τιμές των τροφίμων τους ανάγκασαν να βλέπουν τα παιδιά τους να σπαταλούν , χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα γι ‘αυτό.
Το Save the Children διαπίστωσε πρόσφατα ότι περίπου 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη μπορεί να πέθαναν εξαιτίας της έντονης πείνας από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ καθώς οι ζωτικές λειτουργίες των οργάνων τους επιβραδύνονται και τελικά σταματούν. Τώρα δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι πόσα από τα παιδιά που γνώρισα είναι σε αυτόν τον αριθμό, ή σύντομα θα είναι.
Η Rayah είπε ότι είχε μεγάλα όνειρα για το μέλλον, αλλά τώρα απλώς ελπίζει ότι η Leila, το τελευταίο της επιζών παιδί, θα ζήσει για να δει τα δεύτερα γενέθλιά της.
Η ύπαρξη εγκαταστάσεων υγείας όπως αυτή που επισκέφτηκα βελτιώνει δραστικά τις πιθανότητες της Λεϊλά και υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι ζωντανά λόγω της δουλειάς που κάνουν οι ομάδες μας. Αλλά τελικά η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μπορούν να επιβιώσουν. Ένα παιδί που πεθαίνει από την πείνα στην Υεμένη είναι ένα παιδί πάρα πολλά.
Η κρίση της πείνας και της πείνας στην Υεμένη
Ένας ανθρωπογενής λιμός στην Υεμένη πλησιάζει. Οι τιμές των τροφίμων είναι τώρα έως και 200% υψηλότερες από ό, τι ήταν πριν από τη σύγκρουση. Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη παραλείπουν ήδη γεύματα σχεδόν κάθε μέρα επειδή απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή.
Η κρίση επιδεινώθηκε μόνο από τις πρόσφατα ανακοινωμένες περικοπές βοήθειας , μακροχρόνιους περιορισμούς στην πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, οικονομική κατάρρευση, επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές όπως σχολεία και νοσοκομεία και ενεργούς μάχες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
«Εάν οι προβλέψεις του ΟΗΕ είναι σωστές», δήλωσε ο Janti Soeripto, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Save the Children, «ο χειρότερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μην συμβεί αυτό ».
εμάς οι άρχοντες έχουν τα μπόλια στο νου.Δεν κοιτάνε να σώσουν κανένα παιδάκι.Ο μπουρλάς που κονόμησε 80 δις τι κάνει;
Αυτο δεν τελειωνει με ενα εμβολιο αλλα με το να σπερνεις συνεχως παιδιά χωρις να αναλαμβανεις την ευθυνη να τα μεγαλωσεις αυτο λεγεται ηλιθιοτητα και εγωισμος