Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 50 και δίπλα στη λίμνη Βόλβη, βρίσκετε το χωριό Νυμφόπετρα. Ένα όμορφος προορισμός με καταπράσινα μονοπάτια και υπέροχη Θέα στη λίμνη Βόλβη.
Βρίσκονται οι Νυμφόπετρες, οι περίεργοι βράχοι, που δημιουργούν ένα τοπίο επιστημονικής φαντασίας. Ένας γεωλογικός σχηματισμός, αταίριαστος με το υπόλοιπο περιβάλλον, το οποίο έχει ανακηρυχθεί, μνημείο της φύσης.
Μάλιστα για τους περίεργους αυτούς βράχους, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση τους. Ωστόσο η επιστημονική εξήγηση του φαινόμενου των ιδιόμορφων σχηματισμών πετρωμάτων, είναι εντελώς διαφορετική.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεωτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν μέσα στα νερά της λίμνης όταν είχε μεγαλύτερο βάθος και εκτεινόταν ενιαία στην περιοχή. «Στην περιοχή της λεκάνης Μυγδαονίας, εντοπίζονται εμφανίσεις τραβερτίνη που είναι ένα χημικό ίζημα. Δημιουργείται από τη ραγδαία απόθεση ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3), γύρω από κάποιον οργανικό ή ανόργανο πυρήνα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης έλαβαν χώρα δύο κύρια τεκτονικά στάδια που συνηγόρησαν στην εξέλιξη της λεκάνης έως τη σημερινή της μορφή και τον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης» διευκρίνισε ο κ.Παυλίδης.