Νόμπελ Ειρήνης 2021 – Μαρία Ρέσα: «Το Facebook είναι απειλή για τη Δημοκρατία»

Κοινοποίηση:
csacs

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα», είπε μεταξύ άλλων
Τα λόγια της πρώην εργαζομένης του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, που υποστηρίζει ότι η εταιρεία βάζει το κέρδος πάνω από την αναγκαιότητα για την πάταξη της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, φαίνεται πως ενστερνίζεται η Μαρία Ρέσα, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης.

Και αν μη τι άλλο τα λόγια της έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler χρησιμοποίησε τη στιγμή της βράβευσης της ως μέσο για να ασκήσει κριτική εις βάρος του Facebook χαρακτηρίζοντας το απειλεί κατά της Δημοκρατίας και επισημαίνοντας ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα» και δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς μετά την χθεσινή ανακοίνωση της βράβευσής της, η Ρέσα είπε ότι οι αλγόριθμοι του Facebook «θέτουν σε προτεραιότητα την διάδοση ψευδών μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Το Facebook έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο πάροχο ειδήσεων και «όμως είναι μεροληπτικό απέναντι στα γεγονότα, είναι μεροληπτικό απέναντι στη δημοσιογραφία», είπε η βραβευμένη δημοσιογράφος.

«Αν δεν υπάρχουν γεγονότα, δεν μπορεί να υπάρξουν αλήθειες, δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη. Αν δεν έχεις τίποτα από αυτά, δεν έχεις Δημοκρατία. Πέραν αυτού, αν δεν έχεις γεγονότα, δεν έχεις μια κοινή πραγματικότητα και έτσι δεν μπορείς να επιλύσεις τα υπαρξιακά προβλήματα του κλίματος, του κορονοϊού», σημείωσε η ίδια.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook στις Φιλιππίνες δεν απάντησε σε αιτήματα να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ρέσα.

Χθες η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία, το 2016, η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το Rappler ιστότοπο «ψευδών ειδήσεων», και η Ρέσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: