Νότια Αφρική: Αναφορές για δεκάδες τυλιγμένα πτώματα και κανιβαλισμό σε παράνομο χρυσωρυχείο

Κοινοποίηση:
krisztian-tabori-ojlh1w31Pxc-unsplash

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε μια επιχείρηση διάσωσης με στόχο να φέρει στην επιφάνεια εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα παράνομο χρυσωρυχείο. Οι συνθήκες στο ορυχείο είναι τραγικές, καθώς οι αστυνομικές αρχές είχαν αποκλείσει την παροχή τροφίμων, νερού και φαρμάκων από τον προηγούμενο χρόνο, προσπαθώντας να τους αναγκάσουν να βγουν.

 

 

Η απόφαση για την επιχείρηση πάρθηκε μετά από δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε η αδερφή ενός από τους εγκλωβισμένους. Η υπόθεση βασίστηκε σε επιστολές που έφεραν στην επιφάνεια οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι. Σε μία από αυτές τις επιστολές αναφέρεται ότι 109 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στο χρυσωρυχείο Buffelsfontein κοντά στην πόλη Stilfontein, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

 

Το πρόβλημα της παράνομης εξόρυξης στη Νότια Αφρική

Η παράνομη εξόρυξη έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες στη Νότια Αφρική, καθώς πολλά βιομηχανικά ορυχεία έχουν εξαντληθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 “zama zama” (παράνομοι μεταλλωρύχοι) δραστηριοποιούνται σε 6.000 εγκαταλελειμμένα ορυχεία, παράγοντας το 10% της συνολικής παραγωγής χρυσού της χώρας. Αυτές οι δραστηριότητες συχνά ελέγχονται από βίαιες εγκληματικές οργανώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2023, η αστυνομία ξεκίνησε την Επιχείρηση Vala Umgodi (“Κλείστε την τρύπα”) για να καταστείλει τη δραστηριότητα των παράνομων μεταλλωρύχων στη βορειοανατολική ζώνη εξόρυξης της χώρας. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές δήλωσαν ότι ο αποκλεισμός των προμηθειών γύρω από το Stilfontein ανάγκασε εκατοντάδες μεταλλωρύχους να ανέβουν στην επιφάνεια λόγω πείνας και αφυδάτωσης. Ωστόσο, αργότερα τον ίδιο μήνα επέτρεψαν τη μεταφορά κάποιων προμηθειών κάτω από τη γη.

Ο αποκλεισμός στις υπόγειες σήραγγες του Buffelsfontein είχε ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2023. Σύμφωνα με μαρτυρία του μεταλλωρύχου Clement Moeletsi, ο οποίος διασώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου με σχοινιά που χρησιμοποίησαν ντόπιοι κάτοικοι, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι εγκλωβισμένοι έτρωγαν κατσαρίδες και οδοντόκρεμα αναμεμειγμένη με αλάτι για να επιβιώσουν. Άλλοι διασωθέντες ανέφεραν πως κάποιοι κατέφυγαν ακόμη και στον κανιβαλισμό.

Παρά τις περιορισμένες προμήθειες που στάλθηκαν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η κατάσταση παρέμεινε κρίσιμη. Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει δεκάδες σώματα τυλιγμένα σε πανιά μέσα στις υπόγειες σήραγγες και άλλους άνδρες εμφανώς υποσιτισμένους να ζητούν βοήθεια.

 

Η νέα προσπάθεια διάσωσης

Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται από την ιδιωτική εταιρεία Mines Rescue Services. Η εταιρεία χρησιμοποιεί γερανό με κλουβί που μπορεί να ανεβάζει έξι άτομα κάθε ώρα στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mannas Fourie, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 16 ημέρες.

Οι αρχές δηλώνουν ότι θα διερευνήσουν καταγγελίες σχετικά με την κακομεταχείριση των παράνομων μεταλλωρύχων αλλά και τη χρήση επικίνδυνων τακτικών όπως ο αποκλεισμός τροφίμων.

 

The Guardian

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response