Νότια Αφρική: Ιστορική συμφωνία συγκυβέρνησης για πρώτη φορά από το τέλος του Απαρτχάιντ

Κοινοποίηση:
AP24166314613675

Οι πιο σημαντικές εκλογές μετά το τέλος του Απαρτχάιντ έλαβαν χώρα στη Νότια Αφρική και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) που ηγείται από Λευκούς, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία την Παρασκευή, βάσει της οποίας θα συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή στη χώρα, μετά από 30 χρόνια πλειοψηφίας του ANC, καθώς το κόμμα των Λευκών και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα συγκυβερνήσουν για πρώτη φορά από την εποχή του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος οδήγησε το ANC στη νίκη στις εκλογές του 1994, που σηματοδότησαν το τέλος του Απαρτχάιντ.

Η συμφωνία επετεύχθη εν μέσω επικρίσεων ότι η DA ευνοεί τα συμφέροντα της λευκής μειονότητας της Νότιας Αφρικής, κάτι που αρνείται. Το ANC έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές της 29ης Μαΐου για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1994.

Ειδικότερα, το ποσοστό των ψήφων του κατέρρευσε από 57,5% το 2019 σε 40,2%, καθώς οι υποστηρικτές του μοιράστηκαν σε άλλα κόμματα, εν μέσω μιας δύσκολης χρόνιας για τη Νότια Αφρική.

«Σήμερα, η Νότια Αφρική είναι μια καλύτερη χώρα από ό,τι ήταν χθες. Για πρώτη φορά από το 1994, ξεκινήσαμε μια ειρηνική και δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας σε μια νέα κυβέρνηση που θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη», δήλωσε ο ηγέτης της DA Τζον Στενχάιζεν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Από σήμερα, η DA θα συγκυβερνά τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι η πολυκομματική κυβέρνηση είναι η «νέα κανονικότητα».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την Παρασκευή για τις πολιτικές και τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ο Στενχάιζεν, προσθέτοντας ότι η περίοδος δύο εβδομάδων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για την οποία το Σύνταγμα όριζε την εκλογή προέδρου, δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία συνασπισμού.

Η «δήλωση πρόθεσης» που υπογράφηκε από το ANC και το DA περιλαμβάνει τη δέσμευσή τους για μια κυβέρνηση «βασισμένη στην αξιοκρατία και τη μη κομματική και επαγγελματική δημόσια υπηρεσία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: